О

бучението на децата по темата "Орална хигиена" може да бъде както забавно, така и образователно. Ето пет игри, които могат да помогнат на децата да научат колко е важно да се грижат за зъбите си:

Миенето на зъби е песен!

Музиката винаги прави нещата забавни – и музиката по време на миене на зъби не е изключение. Изберете една от любимите песни на Вашето дете и я пуснете, докато то си мие зъбите. Можете да танцувате в ритъма на музиката или да се опитате да изпеете текста, докато миете зъбите. Това със сигурност ще добави смях и приятна емоция в тази задължителна дейност.

Да играем на зъболекар!

Ролевите игри позволява на децата да осмислят реални ситуации, да изследват и експериментират, да влязат в характера на човек или ситуация и да изпълняват роли от реалния живот. Позволете на детето да заеме мястото на специалиста и да се упражнява с множеството дървени аксесоари от зъболекарския комплект: клещи, спринцовка за анестезия, протези с 8 подвижни зъба, стоматологично огледало за откриване и на най-малката кухина, бормашинка, тубичка паста и четка за зъби! 2 карти, илюстриращи дентални рентгенови снимки, илюстрират поставената диагноза. И най-важното – бъдете търпелив пациент!

Тъжно зъбче, весело зъбче!

За всеки участник изрежете два големи зъба от хартия и нарисувайте усмихнато лице  на единия и намръщено лице на другия. Дайте на децата списания или брошури, от които могат да изрязват снимки на храна, например  торта, бонбони, понички, зеленчуци, плодове, сирене. Помолете децата да разделят снимките на групи, които правят зъбите весели и тъжни. Поговорете за това как захарта влияе на здравето на зъбите.

Направи си сам паста за зъби!

В купа сложете 4 супени лъжици сода бикарбонат. Содата за хляб е мек абразив, който помага за премахване на плака и петна. Добавете 2-4 супени лъжици ксилитол. Регулирайте нивото на сладост според предпочитанията на вашето дете. Ксилитолът помага в борбата с бактериите и придава приятен вкус. Добавете 2 супени лъжици растителен глицерин, който придава консистенция на паста. Регулирайте количеството, за да постигнете желаната плътност. Добавете няколко капки подходящ за деца ароматизиращ екстракт (напр. мента, ягода или дъвка). Регулирайте вкуса като внимавате да не стане твърде силен. Разбъркайте всички съставки, докато получите гладка и еднородна паста. Можете да добавите малко филтрирана вода, ако сместа е твърде гъста.

Използвайте малко количество колкото грахово зърно от домашната паста за зъби върху четката.

Научни експерименти

Яйчените черупки съдържат много калций и това ги прави много подобни на зъбите. С няколко мини научни експеримента с твърдо сварени яйца, можете да демонстрирате как флуоридът и хранителните киселини влияят на зъбите:

  • Поставете едно яйце в газирана напитка и друго във вода за 8 до 13 часа, след което изплакнете и опипайте черупките. Първото яйце се усеща значително по-меко от това, което е било във вода. Направете същото с други течности като мляко, оцет и портокалов сок. Киселините във всички тези смеси правят черупките (и вашите зъби) по-меки.
  • Нанесете дебели ивици паста за зъби върху яйце и го дръжте четири дни. След като изплакнете, накиснете яйцето в газирана напитка за една нощ. Ще забележите как зоните с паста за зъби са по-твърди от тези без.

За фотографа

Надя Андреева е фотограф. Обича да снима хора. Предпочита естественото осветление и непринудените кадри, а фотографията за нея е начин да обърне внимание и да подчертаe всичко красиво, нежно и емоционално наоколо. Надя обича да снима семейства в обикновен ден, у дома, на улицата, на разходка в парка. Запазва в кадри живота на хората такъв, какъвто наистина е – веселите мигове, любимите занимания, домашния уют, усмивките и пакостите на децата, игрите с домашните любимци.

Още снимки от Надя вижте тук.

Текст: Krokito.bg
TOP