И

грата е един от най-важните начини, по които можем да помогнем на децата да растат, учат, развиват и преуспяват в света, като изследват, експериментират и опитват нови неща.

Чрез играта децата могат да придобият увереност, да развият своите физически умения, както и да се научат как да се социализират и общуват. Играта има този потенциал за всички деца и е също толкова възнаграждаваща, ако не и повече, за деца, които имат специални образователни потребности (СОП) и увреждания.

Това не означава много скъпи и сложни играчки, всъщност често става дума само за това да дадете на децата пространство и свобода да играят, както пожелаят.

Някои от най-простите играчки и дейности, като плюшени играчки, кукли, сензорен пясък и меки блокчета, могат да помогнат на децата със СОП да развият ключови умения и да им дадат необходимата увереност.

Меки играчки и кукли

Плюшените играчки и меките кукли осигуряват комфорт и емоционална сигурност на децата, като им помагат да развият здравословна привързаност и чувство за идентичност.

Те също така осигуряват безопасно пространство за изучаване на околния свят чрез сензорна стимулация, тъй като осигуряват мека и позната текстура и миризма. Това е така, защото често те са присъствали, били са гушкани и спали с децата от най-ранна възраст. В резултат на това децата могат да развият емоционална привързаност към играчката, която им носи комфорт и увереност.

Децата също се чувстват добре в рутината и свързването на тяхната мека играчка или кукла с положителни чувства може да ги превърне в ценна част от ежедневието, като ги насърчава да се самоуспокояват, да се отпуснат и да се наспят добре.

Мекото усещане на плюшените играчки ги прави удобни за прегръщане и когато имат приятелски форми и лица, те позволяват на децата да прехвърлят върху тях чувства и да създават емоционална връзка. Това също може да насърчи социалните умения – особено полезно за децата със СОП е да изпробват различни форми на комуникация и реч, докато докосват, държат или прегръщат играчката.

По същия начин куклите позволяват на децата да развият комуникационни и възпитателни умения, докато копират и изиграват познато поведение, което са виждали у дома. Самият факт, че пухкавите играчки и кукли не отговарят, ги прави страхотни слушатели – децата често са в състояние да работят и намират свои собствени решения, просто като ги изричат на глас. Това им помага да развият ключови емоционални умения, включително емпатия и устойчивост.

Сензорни играчки

Децата имат прекрасно естествено чувство за любопитство, което означава, че дори когато седят неподвижно, те непрекъснато изучават света около тях. Ето защо, играчки, които осигуряват нови звуци, текстури и движения, позволяват откриването и обработването на нова информация.

Меки, тактилни играчки са идеални за деца, които изследват с ръце и уста. Като разбират, че за да създадат звук, те трябва да почукат или преместят играчката, те също учат логиката на причината и следствието.

Важно е да запомните, че меките играчки не се ограничават само до кукли и плюшени животни, интерактивните играчки могат да бъдат също толкова полезни при предоставянето на безопасна дейност за децата със СОП.

За деца с когнитивни увреждания като дислексия, аутизъм или хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD), които може да имат затруднения при обработването на нова информация или чувства, игровите дейности, които им позволяват да се изразяват свободно и творчески, могат да помогнат за развитието на мозъка им при разбиране на нови социални, емоционални и логически концепции.

Меките блокчета например са цветни и ангажиращи с приятелски картинки и безопасни за хвърляне и подреждане. Докато подреждат блоковете (и ги събарят отново!), децата експериментират с позиционирането на тялото и предметите си в пространството. Това развива тяхното разбиране за света около тях и помага за подобряване на сръчността, координацията око-ръка и уменията за логическо мислене.

Сензорни дейности

Други сензорни дейности като кинетичния пясък например, предоставят на децата много възможности за творческа и тактилна игра. Тъй като пясъкът за игра е лесен за извайване, това означава, че малките могат да развият координацията и контрола на мускулите на пръстите и ръцете си.

Свободата да се изразяват творчески е чудесна и за езиковите и комуникационните умения на децата, особено за тези, които може да имат ограничена реч, тъй като им позволява да се ангажират и да изразят това, което се случва и чувстват.

Интерактивните играчки също ангажират естественото любопитство на децата. Те са лесни за хващане от малки ръчички и помагат за развитието на координацията око-ръка, докато учат децата на ключови когнитивни умения като разпознаване на цветове, броене и сортиране. Играта също така предоставя чудесен начин да насърчите децата да съсредоточат вниманието си върху следване на прости инструкции.

Играта е една от най-важните части от детството за всички деца, като им помага да развият фантастична гама от умения, позволяващи им да израснат в здрави, щастливи възрастни. Творческата игра с меки и интерактивни играчки може да бъде особено полезна за децата със СОП, тъй като те осигуряват успокояваща база, от която да изследват нови преживявания. Това им позволява да се възползват максимално от възможностите да ангажират любопитството си и да развият своите социални и емоционални умения.

Tекст: Krokito.bg
По материали от www.goodplayguide.com
TOP