Ч

рез игрите в роли децата се учат на общуване, споделяне, забавляват се и се потапят истински в играта. Ролевите игри дават на децата възможност да споделят свободно всичко, което са преживели през деня чрез героя си. Използвам често този подход у дома, за да чуя това, което понякога децата не искат да ми споделят, защото се притесняват. Преобразяването в различни роли кара децата да се потопят в своята роля и да забравят за всяка тревога, която преди това е възпрепятствала споделянето.

Ролевите игри имат изключително много ползи върху детсктото развитие:

1. Развиват въображението и креативността

При тези игри няма правила и децата се чувстват спокойни да ползват въображението си. Децата развихрят креативността си, за да създадат различни герои, сценарии и сюжети.

2. Подобряват говорното развитие

Ролевите игри служат по естествен и забавен начин за упражнение на езиковите способности. Докато играят с нещо децата непрестанно говорят и разказват, а това подобрява комуникационните им уменията.

3. Развиват мисленето и умението за вземане на решения

В тези игри децата сами измислят условията на игра и цялото развитие е в ръцете на детето. В момента на игра те решават възникнали проблеми и конфликти при героите, а това им дава умения, които ще са необходими по-нататък в живота им.

4. Развиват емоционалната интелигентност

Когато дете влиза в роля, то започва да се учи да гледа света от различна гледна точка, проявява емпатия към своя герой, започва да разиграва определени емоционални ситуации и да проявява разбиране. Ако играта се състои от повече деца, те се учат на сътрудничество и непрестанно влизат в социални ситуации, които доплнително обогатяват уменията им.

5. Развиват самоувереност

Когато детето открие, че може да бъде някой друг и да се справи с тази роля, това му носи удоволствие и увереност в собствените възможности.

 

 

 

Дървен конструктор “Пожарна машина” от 45 елемента можете да намерите тук:

Подходяща е за деца над 3 години.

 

 

 

Дървен куфар с 9 дървени инструмента BRICO KIDS можете да намерите тук:

Подходяща е за деца над 3 години.

За автора

Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт, съпруга и майка на две шумни момчета. Обича да прекарва време с децата си и се старае да запомни всеки момент. В професионален план въвежда децата в света на звуците и ги учи да говорят. Основната цел на Марина е да покаже на повече родители, че времето с децата може да бъде прекарано по качествен начин, като едновременно с това да бъде приятно и полезно. В личен план нарича себе си колекционер на щастливи моменти и активен участник в живота на децата си.
Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:
Facebook: MariNa Todorova
Instagram: happykidsactivities

TOP