Хвърли и улови

И

грите с топки винаги са били едни от най-популярните и весели занимания за деца и възрастни. Те съчетават движение, координация и забавление на едно място. Играта "Хвърли и улови топката" на марката Goki е отличен начин за провеждане на активно и забавно време на открито, а защо не и на закрито.

Проектирана за Движение и Забавление

Goki е известна марка, специализирана в създаването на детски игри и играчки, които стимулират развитието на децата по забавен и образователен начин. Играта “Хвърли и улови топката” не прави изключение. Тя предлага динамична активност, която съчетава движение и забавление.

Как се играе?

Играта се играе от двама участника, които се хвърлят топката един към друг, като за хващането ѝ използват текстилните правоъгълници. Основната идея е да се забавлявате, докато улавяте и хвърляте топката. Всяко участие е отлична възможност за подобряване на координацията на ръцете и очите, както и за развиване на социални умения чрез играта.

Предимства на играта:

Физическа активност: Играта “Хвърли и улови топката” насърчава двигателните умения и физическата активност. Децата могат да се движат, да се борят за улавянето на топката и да се забавляват на открито.

Развитие на координацията: По време на играта, децата ще трябва да работят в екип,  за да улавят и хвърлят топката. Това подобрява координацията око-ръка-крак и помага за способността да работят в екип.

Пресичане на средната линия на тялото: По време на играта децата трябва да научат как да придвижват ръцете си, за да улавят и хвърлят топката, което подобрява тяхната способност да пресичат средната линия на тялото. Това е особено полезно за деца, които изпитват затруднения при пресичане на средната линия на тялото.Това умение е важно за развитието на моториката, координацията и уменията за писане, четене и други.

Сензорните възприятия: При улавянето на топката децата трябва да използват сетивата си – зрението и проприоцепция (усещането за положението на части от собственото ни тяло една спрямо друга и в пространството). Те ще трябва да координират тези сетива, за да реагират адекватно на движението на топката.

Рефлекси и реакции: Бързите и точни движения, които се изискват по време на играта, насърчават развитието на рефлексите и реакциите на децата. Те трябва да реагират бързо на движението на топката и да решават как да я уловят или хвърлят.

Социални умения: Играта се играе в група, което допринася за развитието на социалните умения на децата. Те учат как да споделят, да си сътрудничат и да се забавляват заедно.

Развиване на въображението: Възможностите за игра с топката са безкрайни. Децата могат да измислят различни игри, правила и предизвикателства, което стимулира тяхната креативност и въображение.

Като ерготерапевт често използвам играта “Хвърли и улови топката” в ерготерапевтични упражнения на закрито, защото играта е отличен начин за подпомагане на развитието на двигателните и когнитивните умения на децата. Ето няколко различни начини за игра на закрито, от моята ерготерапевтична практика:

  • Баланс, координация и стабилност: Помогнете на децата да подобрят баланса и стабилността си, като ги насърчите да използват различни позиции по време на играта. Например: носене на малки топки в текстилните правоъгълници, докато се опитват да пазят баланс върху греда или йога топка. 
  • Играйте на играта “Колко топки можеш да уловиш?” – За играта ви са необходими малки топки за игра, които да поставите в текстилния правоъгълник. Помолете детето да подхвърли топките и да се опита да хване възможно най-много.
  • Подскачане върху гимнастическа топка и пазене на баланс- За играта ви са необходими малки топки за игра, които да поставите в текстилния правоъгълник. Помолете детето да подскача върху гимнастическа топка без да падат топките.
  • Игра “Прицели се и хвърляй”- Необходими са ви празен кош, малки топки и текстилен правоъгълник. Целта е детето да вкара колкото се може повече топки в коша, като използва текстилния правоъгълник.
  • Улавяне на топки с текстилния правоъгълник- За тази игра се  приплъзват малки топки върху холна маса. Целта е детето да се движи и да хваща топката директно с текстилния правоъгълник.

Играта “Хвърли и улови топката” може да бъде индивидуализирана според конкретните нужди на децата. С този подход можете да съчетаете забавлението с целенасочени ерготерапевтични упражнения.

Играта “Хвърли и улови топката” на Goki е прекрасен начин за децата да изживеят забавление и движение на открито и закрито. Тя насърчава физическата активност, развива координацията и социалните умения, и предоставя възможност за развлечение и развиване на въображението. С тази игра децата могат да се насладят на активно време на открито, докато се забавляват и учат чрез игра. Освен това е страхотен начин за качествено прекарване на време със семейството, защото усилва връзката между членовете на семейството. Забавните моменти на смях и сътрудничество се превръщат в специални моменти, които се помнят дълго.

За автора

Анелия Карамфилова е ерготерапевт и майка на две момчета. Първото ѝ дете Ники я вдъхновява да създаде блога „Светът на Ники”, където качва авторски образователни материали за деца със специални потребности. В стремежа си да научи повече и да бъде полезна за детето си, сменя професията си и става ерготерапевт. Основната цел на Ани е да бъде полезна на другите родители и покаже на родителите на деца със СОП, че с много занимания и игри се постигат страхотни резултати.

Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:

Facebook

Instagram

TOP