Р

одителите инстинктивно използват музиката, за да успокояват децата, да изразяват любов и радост и да взаимодействат с тях. Музиката може да повлияе на развитието на детето, да подобри социалните умения и да е от полза за децата от всички възрасти.

Проучване от 2016 г. в Университета в Южна Калифорния установява, че музикалните преживявания в детството всъщност могат да ускорят развитието на мозъка, особено в областта на усвояването на език и уменията за четене. Овладяването на музикален инструмент може да подпомогне обучението по математика.

Но академичните постижения не са единствената полза от музикалното образование. 

Музиката разпалва всички области на детското развитие, включително интелектуална, социално-емоционална, двигателна, езикова и цялостна грамотност. Помага на тялото и ума да работят заедно. Излагането на децата на музика по време на ранно развитие им помага да научат звуците и значенията на думите. Танцуването помага на децата да изградят двигателни умения, като същевременно им позволяват да практикуват себеизразяване. За деца и възрастни музиката помага за укрепване на паметта.

Освен ползите за развитието, музиката ни носи радост. Помислете например за хубава песен в колата със спуснат прозорец в един прекрасен ден. Или за пролетно парти с танци под открито небе.

Музикални игри

🎼 За бебета: Бебетата разпознават мелодията на дадена песен много преди да разберат думите. Тихата фонова музика може да бъде успокояваща за кърмачетата, особено по време на сън. Пейте прости, кратки песнички на бебета. Опитайте да измислите един или два реда за къпане, обличане или ядене, за да им пеете, докато извършвате тези дейности.

🎺 За малки деца: Малките деца обичат да танцуват и да се движат на музика. Ключът към музиката за малко дете е повторението, което насърчава езика и запаметяването. Глупавите песнички карат малките деца да се смеят. Опитайте да изпеете позната песен и да вмъкнете глупава дума на мястото на правилната дума, например „Зайченцето бяло страшно огладняло“ вместо “цял ден си играло”. Позволете на децата да възпроизвеждат ритми чрез пляскане или почукване с предмети.

🎸 За деца в предучилищна възраст: Децата в предучилищна възраст обичат да пеят, просто за да пеят. Те не осъзнават способностите си и повечето нямат търпение да разпуснат гласове. Те харесват песни, които повтарят думи и мелодии, използват определен ритъм и ги карат да правят неща и да следват указанията. Децата в предучилищна възраст се радват на детски стихчета и песни за познати неща като играчки, животни, игрови дейности и хора. Те също така харесват игри с пръсти и безсмислени рими със или без музикален съпровод.

🥁  За деца в училищна възраст: Децата в училищна възраст започват да изразяват своите харесвания и неприязън към различни видове музика. Те могат да изразят интерес към музикалното образование – пеене или свирене на инструмент.

Няма негативни ефекти от това да срещнете децата с музиката чрез забавни дейности. Ние сме в състояние да се наслаждаваме на музиката от момента, в който сме родени. От чистото удоволствие от слушането на успокояващи звуци и ритмични хармонии, до придобиването на нов език и социални умения, музиката може да оживи и обогати живота на децата и хората, които се грижат за тях.

Tекст и снимки: Krokito.bg 
по материали от www.brighthorizons.com.

 

 

* Снимките към материала са от събитието “Джаз за деца: Звуци с плодове и зеленчуци”, което се проведе в София на 29 май 2022 година. Следете предстоящите събития на “Джаз за деца” на страницата им във Facebook.

TOP