З

ащо творчеството е важно за децата? В практиката си наблюдавам, че често творчеството се пренебрегва в заниманията на децата. Родителите смятат, че това е върха на пирамидата и преди него трябва да се работи за други, по-значими неща. Всъщност, творчеството би подкрепило благоприятно развитието на всяко едно дете. Ето няколко компонента, които се повлияват позитивно от творчески занимания:

  • Въображение – развива творческото и критично мислене;

  • Фина моторика – докато детето изрязва, лепи, мачка хартия, оцветява, рисува и т.н.,  развива и своята фина моторика, а както знаем това е от изключителна важност за развитието на речта;

  • Креативност – децата  започват да мислят творчески и да проявяват все повече изобретателност в заниманията;

  • Пространствена ориентация – докато апликират, децата съобразяват къде трябва да поставят дадена фигура;

  • Общуване – често творческите занимания провокират децата да споделят мисли и чувства, за които се притесняват да общуват открито;

  • Развитие на речта – изкуството предлага голямо разнообразие от занимания и по този начин речника (пасивен и активен) на детето се обогатява;

Разбира се, че има още много ползи от творчеството, но в този материал ще се спрем до тук, защото искаме да кажем няколко думи и за малка част от видовете творчески занимания.

Рисуване

Децата могат да рисуват с различни материали и да използват разнообразни техники, например рисуване с пръсти и боя; рисуване с боя и восък; рисуване с капки боя и издухване през сламка; рисуване по модел и т.н.

Апликиране

Тук се включват апликациите, оригамите, правене на животни от хартия, създаване на картина от намачкана хартия и подобни занимания.

Шиене и бродиране

Това е прецизна дейност, която със сигурност ще тренира вниманието, търпението и изпипването на детайла. С подобно занимание е възможно детето да зарадва близък приятел с направата на картичка за празничен ден.

Създаване на проекти

Изработване на макети, работа с природни материали и т.н. Тук фантазията и интересите на детето са на преден план. Развива се въображението и кретивността на малчугана. Позволени са всякакви средства за рисуване, моделиране, апликиране, констуиране и т.н.

Моделиране

Тук отново водещи са фантазията и въображението. Включват се материали като глина, пластилин, кинетичен пясък и подобни.

Важно преимущество на творческите занимания е, че те събуждат детското любопитство, което подканва децата да бъдат смели и решителни. На един бял лист хартия детето може да се изразява свободно, да споделя идеите и най-смелите си фантазии. Художествените занимания помагат на децата да формират своето усещане за красота, но стимулират и цялостното развитие на децата.

Всъщност, каквото и да решим да правим с децата – математика, писане, изкуство, на първо място трябва да изпълним времето с качествени занимания, разговори, смях и отдаденост.

За автора

Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт, съпруга и майка на две шумни момчета. Обича да прекарва време с децата си и се старае да запомни всеки момент. В професионален план въвежда децата в света на звуците и ги учи да говорят. Основната цел на Марина е да покаже на повече родители, че времето с децата може да бъде прекарано по качествен начин, като едновременно с това да бъде приятно и полезно. В личен план нарича себе си колекционер на щастливи моменти и активен участник в живота на децата си.
Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:
Facebook: MariNa Todorova
Instagram: happykidsactivities

TOP