У

ченето чрез игра е доказано ефективен подход в развитието на децата. Образователните играчки могат да подпомогнат получаването на много и различни знания и умения от ранна детска възраст – решаване на задачи, изучаване на връзката между причина и следствие, креативност, независимост и самочувствие. От първите дървени низанки, сортери и конструктори, които стимулират разпознаването на цветове и форми, до комплектите с експерименти, които въвеждат децата в увлекателния свят на науката – образователните играчки насърчават интелектуалното и физическо развитие, като комбинират обучението с игра.

Математиката е предмет, който кара много от децата в училищна възраст да се мръщят, а родителите – да въздъхват с облекчение, че вече няма нужда да се борят с нея. Затова е много важно първите уроци по математика да бъдат поднесени така, че да предизвикат въодушевление и желание за нови предизвикателства!

Днес ще ви запознаем с някои от най-популярните, ефективни и оригинални играчки, които могат да въведат децата в света на тази изключително интересна и полезна наука.

Сметало

Сметалото е прост уред за изчисления, който съществува векове и все още се използва широко от търговци и чиновници в Азия, Африка и други места. То е чудесен инструмент за изучаване на числата и преподаване на проста аритметика на малки деца. Съставено е от цветни мъниста, което прави ученето вълнуващо и забавно, като същевременно тактилният процес затвърждава научените концепции.

Броя и смятам

Тази дървена образователна игра ще помогне на вашето дете да се научи да брои и да стане експерт по бързо смятане! На шестте карти са изобразени 12 модела, с които детето може да играе по 2 начина. За начинаещи: да постави кубчетата на правилните места на дъската, за да брои до 5 или да визуализира различните начини за броене според модела. За експерти: да състави първите си задачи по модела от картата. Например: Колко правят оранжевите + червените блокчета? Отговор: Колкото са зелените блокчета. 

Математически паун

Този пъстър паун е очарователен преподавател по ранна математика! Основата се върти, за да спре на случаен принцип върху дадена цифра. След това детето опитва да намери перото от опашката на пауна, съответстващо на тази цифра, и да го премахне. Перата са двустранни за игра с 3 нива на трудност: намерете цветовете, намерете цифрите и пребройте точките.

Дроби

Тази играчка за ранно обучение е идеална за запознаване на децата с простата математическа концепция за дробите. 1, 2, 3 или 4 елемента се поставят около съответната цветна пръчка и съставят цялото. Така идеята за половина, третина и четвъртина може да бъде лесно обяснена и разбрана.

Пръчици за смятане

За повечето деца навлизането в света на събирането и изваждането е всичко друго, но не и лесно. Първоначално абстрактният свят на числата изглежда загадъчен и неразбираем. С тази цветна игра от 100 части изчислителните процеси могат да бъдат разбрани в най-истинския смисъл и най-вече могат да се видят. Основното разбиране на света на числата се създава чрез игра, по прост, интуитивен начин. 

Tекст: Krokito.bg
TOP