Образование извън класната стая

„Образованието на едно дете трябва да започне поне 100 години преди то да се роди.“

Оливър Уендъл Холмс

O

бразованието е дълъг и отговорен процес, който изисква стабилна връзка и отговорност между децата, родителите и техните учители. В днешно време децата са изключително динамични, сензитивни и наситени със знания и впечатления. Трудно е да им се прикове вниманието в класната стая и да бъдат изцяло концентрирани пред бялата дъска. Те имат нужда от пъстрота и практически примери, които да онагледят преподадения материал.

Ролята на семейството и игрите у дома е от изключително значение за трупането на знания на децата. Възможно ли е да има учене и образование извън класната стая с пъстри и красиви материали, които да приковат вниманието на детето и да го направят още по-любопитно?

Ученето чрез опит е най-подходящо за децата от различни възрасти и дава добри резултати в образованието. Ако родителят успява да онагледи значимите неща от учебната програма,  да накара детето да преживее наученото, да имат своето време заедно в беседи, тогава всеки ученик ще постигне добри резултати в училище и по-важното тук е, че ще има реални знания, базирани на преживян опит.

Ето и няколко примера за учене извън класната стая:

Урок по български език

С тази игра по забавен начин детето може да сглоби думите, да определи броя на стичките, гласните и съгласните, както и да развихри въожражението си като измисли съвсем нови думи. Това може да се случи като от първата сричка на едно живорно и втората и третата на други животни се получи забавно наименование на животно от нов вид (напр, мечка и тигър се получава от МЕЧ И ГЪР и се превръща в “мечгър“). Пробвала съм този вариант на деца от различни класове в начален етап на обучение и при всички е предизвикало огромно забавление, вълнение, а и бърза мисъл.

Развитие на фонематичен слух

Приканете детето да определи кой е първия зук на думата, кой звук е последен и кои съгласни се съдръжат в нея. Ако опитате и варианта с щипките съм сигурна, че играта ще бъде още по-интересна.

Урок по математика

С помощта на дъската с плодове и зеленчуци може да създадете цветни задачи по математика. Нека всеки плод или зеленчук да отговаря на определена цифра, а след това създайте задачи за пресмятане. Ще убедите децата си, че тази точна наука може да бъде и изключително забавна.

Като хора, които са въвлечени в процеса на обучение и образование на децата трябва да търсим нови начини да ги мотивираме да учат, да създадем у тях любопитсво, което на по-късен етап да прерастне в любознание. Времето прекарано навън ще даде възможност на детето да черпи опит, да опитва, да се забавлява, да експериментира и най-важното – да учи.

 

За урока по български използвахме Магнитна книга “Животни”, която можете да намерите тук:

Съдържа 30 магнита и 10 карти, изработени от здрав картон. Кутията във формата на книга е удобна за дълга употреба и съхранение в домашната библиотека. Подходяща за деца над 3 години.

 

 

Елелментите от урока по математика са част от “Моята магнитна градина”. Комплектът включва 70 магнита, изобразяващи различни зеленчуци, плодове, инструменти и тайни обитатели на градината. Можете да го намерите тук:

За автора

Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт, съпруга и майка на две шумни момчета. Обича да прекарва време с децата си и се старае да запомни всеки момент. В професионален план въвежда децата в света на звуците и ги учи да говорят. Основната цел на Марина е да покаже на повече родители, че времето с децата може да бъде прекарано по качествен начин, като едновременно с това да бъде приятно и полезно. В личен план нарича себе си колекционер на щастливи моменти и активен участник в живота на децата си.
Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:
Facebook: MariNa Todorova
Instagram: happykidsactivities

TOP