A

ко изваждате настолни игри в уютните петъчни вечери или през дългите празнични уикенди, сигурно знаете, че от това специално семейно време има огромни ползи за децата. Освен че ги учат на работа в екип, търпение и как да печелят и губят с достойнство, настолните игри всъщност могат да бъдат от полза за мозъка и езиковото развитие на децата.

1. Настолните игри предлагат възможности за ранно обучение.

Дори простите игри помагат на младите играчи да идентифицират цветовете, да броят интервали и да развиват координацията между ръцете и очите, както и сръчността при преместване на карти и фигури около дъската. Плюс това, да се научите да чакате своя ред и да следвате правилата са важни уроци, които служат на децата далеч отвъд масата в хола.

   Вижте тук:  Игра за памет с напипване 🖐🏼

2. Te карат и мозъците на по-големите деца да работят.

Те са лесен начин за насърчаване на здравословното развитие на мозъка при по-големи деца и тийнейджъри. „Стратегическите игри са полезни за подпомагане на развитието на предните дялове на мозъка, които са отговорни за функционални умения като планиране, организиране и вземане на добри решения“, казва Беатрис Таубер Прайър, клиничен психолог.

📸 @janod_france

   Вижте тук:  Морска битка Пирати 🏴‍☠️

3. Подобряват езиковите умения.

Настолните игри могат да бъдат хитър начин да помогнете на децата в училищна възраст да работят върху различни умения. Много от тях изискват комуникация, която развива речниковия запас. Други игри, в които играчите трябва да запомнят няколко части от информация наведнъж (кой какво е направил и къде), могат да помогнат на дете, което има проблеми с разбирането при четене.

📸 @janod_france

   Вижте тук:  Трите прасенца 🐷🐷🐷

4. Изострят фокуса.

„Настолните игри, когато се играят без прекъсване, могат да помогнат за удължаване на вниманието на детето“, казва Прайър. Но за да се възползват от предимствата, всеки трябва да се ангажира да изведе играта до края. „Ако семейството ви седне за игра на китайска дама, не забравяйте да завършите пълна игра, без всеки да проверява телефона си, да моли Alexa да пусне песен или да включва телевизора за най-новите футболни резултати“, добавя Прайър. „Завършването на настолна игра без прекъсвания ще помогне за удължаване на намаляващото внимание на децата в свят, изпълнен с дигитални разсейвания.“

📸 @minikidz

5. Учат на екипна работа.

Настолните игри често предлагат на децата послания за живота, като например: Вашият късмет може да се промени за миг, за добро или за лошо. Но освен че ги учат, че нищо не е гарантирано, настолните игри са добър начин да насърчите деца от различни възрасти да се обединяват и да работят заедно – нещо, което ще трябва да правят през целия живот.

6. Алтернатива на тайм аута.

Следващият път, когато преминавате през труден период с някое от децата си, помислете дали да не играете на настолна игра заедно, вместо да го изпращате в стаята му. „Често използвам настолни игри като механизъм за работа върху връзката родител-дете“, обяснява д-р Реджине Галанти, лицензиран клиничен психолог и професор в университета Йешива в Ню Йорк. „Те могат да се използват и за повишаване на търпимостта към фрустрация.“ С други думи, редуването и упражняването на търпение по време на игра – дори когато нещата не вървят както трябва – може да помогне на малките да практикуват по-уважително поведение, отколкото да се отдръпнат и да затръшнат вратата на спалнята си.

7. Понижават безпокойството.

Настолните игри могат да помогнат на тревожните деца да се научат как да се ориентират по-лесно в приятелствата. „Тъй като са структурирани, настолните игри могат да осигурят по-лесен начин за изграждане на междуличностни отношения с връстници, защото детето знае какво се очаква от него“, казва Галанти. За деца, които се затрудняват да започнат разговори с другите, Галанти препоръчва игри, които насърчават структурирани възможности за разговор, като игри за отгатване например.

   Вижте тук: Балансна игра Фламинго 🦩

8. Показват на децата как да бъдат добри губещи.

„Представете си, че играете с дете, което има ниска толерантност към разочарование и загубата е наистина трудна за него. Ако му позволите да наруши правилата в началото, това може да направи играта по-поносима и забавна за него“, казва Галанти. „Но целта ми често е целенасочено да играя по правилата и да ги насърчавам да използват умения за справяне и насърчаване на устойчивостта, когато нещата не вървят по техния начин“. Например, може да кажете: „Толкова се гордея с теб, че запази спокойствие, въпреки че избра карта, която не ти харесва. Надявам се следващия път да избереш добра!“

   Вижте тук: Не се сърди човече CARROUSEL 🎲

9. Настолните игри са чудесен начин да разпуснете.

„Семействата се борят да намерят баланса между дигиталните и реалните връзки, но настолните игри предоставят инструмент за тази емоционална връзка“, казва Прайър. За настолните игри не са необходими технологии и това ги прави специални. Те са лесен начин да прекарате качествено време без екран с децата – и може да се изненадате колко много обичат да играят. 

   Вижте тук: Играта на гъската CARROUSEL 🦆
Tекст: Krokito.bg 
по материали от www.scholastic.com

 

TOP