О

т момента, в който очаквате раждането на първото ви дете, бивате бомбардирани с информация за това, колко е важно четенето. И има защо - ползите от четенето на всеки етап от развитието на детето са добре известни. За щастие, отглеждането на читател е забавно, ползотворно и сравнително лесно. Ето и нашите съвети:

Първо, преоткрийте четенето.

Ако сте оставили четенето да се изплъзне от ежедневието ви, сега е времето да го преоткриете. Отделете място и време за книгите, които четете сами и книгите, които четете с детето си. Ако искате да отгледате читател, бъдете читател.

Бебешките книги са необходимост.

Може би мислите, че ви се е разминало с бебешките книги, поне докато започне ходенето, но грешите. Дори за новородените е полезно да чуват истории (а и не могат да се оплачат от вкуса ви за книги 😀). Така че се възползвайте. Ето как:

Четете на глас, всеки ден, която и да е книга.

Можете да четете всичко на новороденото: готварска книга, дистопичен роман, наръчник за родители. Съдържанието няма значение. Това, което има значение, е звученето на гласа ви, ритъма на текста и думите сами по себе си. Проучванията показват, че броят думи, които достигат до едно дете, имат директен ефект на развитието на неговия говор и речник. Но има уловка: Думите трябва да бъдат изговаряни на живо и насочени към детето. Пускането на телевизор или дори аудиокнига не се брои. Да, добре е да започнете да четете от книгите, които ще присъстват в библиотеката на детето ви, но не се ограничавайте. Важното е да ви бъде приятно.

Използвайте сетивата си.

Децата, които четат, научават, че четенето е забавно и може да включва всички сетива: усещането от страниците, миризмата на лепило (не прекалявайте!), визуализацията на илюстрациите, звука на родителския глас. Опитайте детски книжки с различни текстури. Те са особено полезни за тактилното преживяване на детето ви.

Обръщайте внимание на публиката си.

Бебетата могат да започнат да издават звуци в отговор на четенето ви. По тази причина много детски книги включват безсмислени думи или животински звуци – те са по лесни за имитиране. Ако детето ви издаде звук, отговорете. Може да няма смисъл за вас, но е комуникация. Това е първата ви крачка към семеен клуб по четене.

По-големите деца

Трудно е да пренебрегнем колко е важно четенето за интелектуалното, социалното и емоционалното развитие на едно дете. Когато четете с по-големи деца те поемат речта и структурата на езика, числата, математически концепции, цветове, форми, поведение и всякакви видове полезна информация за това, как функционира светът около тях. С по-голяма важност е това, че когато четете на глас, вашето дете свързва книгите с познатия, обичан звук на гласа ви – и физическата близост, която идва с четенето на книги заедно. По този начин подпомагате построяването на позитивна асоциация с книгите, която ще трае цял живот.

 

Четете през деня.

Вечерните приказки преди лягане са рутина за много родители – какъв по-добър начин да укротите тази малка топка енергия преди заспиване? Създайте спокойна атмосфера и изберете книга, която стратегически завършва с мирна, приспивателна сцена. Но в същото време четете с детето си и през деня. Предложението да почетете с детето си е един от най-ефективните, понякога единствен начин да накарате детето си да се забави и фокусира. Седнете и се насладете на тези моменти на близост, докато навън още е светло.

Представете собствения си вкус.

Със сигурност имате собствен вкус за книги за възрастни. Като родител имате шанса да преоткриете вкуса си и в детските книги. Извадете старите си фаворити и наблюдавайте какво хваща окото ви когато сте в магазини, библиотеки или на гости в приятели. Добрата новина е, че повечето автори на детски книги също опитват да зарадват и възрастните си читатели. Променяйте текста, докато четете на глас. Много класически детски книги в момента могат да бъдат счетени за расистски, сексистски и понякогачисто и просто ужасни. Чувствайте се свободни да ги подобрите.

Уважавайте вкуса на детето.

То вече е започнало да ви изненадва със самостоятелни вкусове и мнения. Точно както детето ви не харесва зелевата салата, така той или тя може да не оцени „Патиланско царство“, колкото „Хари Потър“ например. Вие може би не сте толкова ентусиазирани за феи или говорещи камиони, но детето вероятно е. Окуражавайте го да изразява какво то харесва в книгите и търсете подобни книги.

Прекъсването е нормално.

Не се вглъбявайте толкова в собственото си четене, че да не чувате коментарите и въпросите на детето ви. Прекъсванията показват, че детето ви е съсредоточено. Ако се чуете да казвате „Остави ме да довърша тази страница“, спрете и помолете детето си да повтори въпроса. Ако детето не е получило въздействие от текста, посочете картинките, питайте го какво вижда в тях. Оставете го да обясни това, които вижда.

Разширявайте светогледа на детето си.

Понякога децата запъват на една специална книга, в която вие не сте точно влюбени. Не отказвайте да четете книгата, която харесва, но опитвайте да го насочвате и към други книги. Най-важно е да не избягвате да запознавате детето си с теми, за които то няма представа. Всички теми – дори геология, история на изкуството и животът на различните създания могат да бъдат разбити на малки части и направени интересни в една добра детска книжка.

За фотографа

Надя Андреева е фотограф. Обича да снима хора. Предпочита естественото осветление и непринудените кадри, а фотографията за нея е начин да обърне внимание и да подчертаe всичко красиво, нежно и емоционално наоколо. Надя обича да снима семейства в обикновен ден, у дома, на улицата, на разходка в парка. Запазва в кадри живота на хората такъв, какъвто наистина е – веселите мигове, любимите занимания, домашния уют, усмивките и пакостите на децата, игрите с домашните любимци.

Още снимки от Надя вижте тук.

Tекст: Krokito.bg 
по материали от www.nytimes.com

 

TOP