Първи стъпки в четенето

     с Магнитна книга Кирилица на Janod📚
E

дин от най-смислените подаръци, който може да направите на едно дете от 3 до 8 години, е новата магнитна книга на Janod с българската азбука. Всъщност, продуктът само на пръв поглед прилича на книга. Когато го отворите, се превръща в малка учебна дъска с две отделения, в които има цели 142 магнита. 112 от тях са с буквите от азбуката. Oстаналите 30 магнита са с илюстрации на различни животни или предмети (като акула, робот, трактор), като под всяка от тях е изписано и съответното наименование. Първото нещо, което ми хареса в тази играчка, е красивата корица и компактния ѝ размер – 19х4х26 см. След като синът ми поигра с нея няколко дни обаче, се убедих, че магнитната книга е много повече от красива образователна играчка, защото:

  • Помага на децата да научат азбуката чрез игра.

  • Подпомага правилното развитие – развива езиковите им умения, логическото мислене и фината моторика.

  • Расте заедно с детето – когато то е по-малко, възможностите за игри са едни, но когато порасне и научи буквите, игрите с магнитната книга стават други. 

  • Заради компактния размер, книгата не заема много място – побира се на рафта с детските книжки. Освен това е удобна за пренасяне, когато пътувате или оставяте малчугана на гости на баба.

  • Книгата и магнитите са изработени от здрав и плътен картон, в случай че някое любопитно мишле реши да ги гризне, докато играе.

А как всъщност се играе с нея? 

Със сина ми открихме, че магнитната книга на Janod предлага много начини за учене чрез игра. Затова мисля, че има потенциала да се превърне в онези игри, към които децата непрестанно се връщат.  

Когато детето е по-малко и тепърва се запознава с азбуката, можете да скриете магнитите с илюстрациите и да оставите само тези на азбуката. После да му покажете една от изписаните на дъската букви и да го помолите да намери магнитчето, което ѝ отговаря.

Когато детето научи буквите, играта се променя. Тук вече е време да използвате магнитите с картинките. Оставете детето само да си избере картинка, да я постави на магнитната повърхност и след това да намери и подреди правилно буквите от думата. 

Накрая, когато детето вече е тръгнало на училище, идва ред да направи първите си опити в четенето и писането на думи. Тогава може да скриете магнитите с картинките и вие да подредите дума, която детето трябва да прочете на глас. Или то само да напише такава. За по-напредналите пък предлагам играта „Познай думата“. Изобщо възможностите за забавление и обучение с тази магнитна книга са много, нужно е само малко въображение и едно любознателно дете. Тук трябва да спомена, че моят 5-годишен многознайко, който преди около две години научи азбуката, сам се заиграва с магнитната книга и благодарение на нея в момента дори прави опити да срича. Точно заради това си мисля, че тази играчка заслужава внимание.

Всъщност, според мен, всяка играчка, която образова децата, мотивира ги да използват въображението си или ги стимулира да мислят, си заслужава!

За автора

Елица Дякова е майка на един 5-годишен чаровник с огнена коса и огнен темперамент. В Instagram тя стои зад профила @Mama_mi_kypi_dnes. Там разказва впечатленията си за различни детски покупки, предлага забавни крафт идеи за деца и споделя личния си опит на тема майчинство.

TOP