И

мате ли си вкъщи от онези дървени пъзели с дръжка, които развиват фината моторика и координацията на мъниците над 1 годинка? Ако отговорът е „Да“ и вашето дете вече е голямо да си играе с тях, тогава ви предлагам една идея как да ги превърнете в оригинални закачалки за детските дрехи и аксесоари. 

Когато синът ми беше на около 2 годинки прояви голям интерес към реденето на пъзели. Любимият му вид беше дървеният с дръжка на Goki, защото му беше по-лесно и удобно да захваща и поставя отделните части на правилните места. Вкъщи имаме няколко такива пъзела, които събрахме и отделихме в кутия с надпис „Бебешки играчки“, когато детето порасна. Наскоро, докато ги преподреждах за пореден път, ми хрумна идеята да им вдъхнем нов живот като направим от тях закачалки за детската стая на сина ми.

За целта, освен пъзелите, използвахме и двойнозалепяща се лента. Предпочетох лента, вместо лепило, защото с нея се работи лесно и чисто, лепи здраво, но същевременно позволява препозициониране, ако е нужно. Ние използвахме 3М ролка с ширина 15 мм и се получи чудесно.

Закачалките поставихме на височината на сина ми, за да може да ги достига сам.

Както знаете, според метода Монтесори, е добре малките деца да имат ниски закачалки за дрехи, които съответстват на техния ръст. Така те могат да достигат сами вещите си, а това им помага да се чувстват по-самостоятелни, независими и уверени. 

Тази идея е много лесна за изпълнение, което позволява да включите и детето в процеса на реализирането ѝ. Аз оставих сина ми да избере сам пъзела, който иска да използваме. Той се спря на един със спасителни превозни средства. Показах му какво трябва да направи и след това само го насочвах в отделните етапи. Справи се изненадващо добре. Първо отряза с ножица малко парче от лепящата лента и го залепи върху вътрешната страна на пъзела, а после залепи пъзела на стената. Освен че се забавляваше по време на работата, синът ми много се зарадва и на крайния резултат. Както и на факта, че е направил и монтирал напълно сам нови закачалки за детската си стая! 

 

За автора

Елица Дякова е майка на един 5-годишен чаровник с огнена коса и огнен темперамент. В профилите си във Facebook и Instagram тя разказва впечатленията си за различни детски покупки, предлага забавни крафт идеи за деца и споделя личния си опит на тема майчинство.

TOP