З

а какво мечтаете през лятото? Аз за красиви гледки с дъх на морска сол. Иска ми се времето да ме отведе и да спре там, където почти точно преди година лежах на пъстра хавлия, а децата ми тичаха около мен и вълните и опитваха да хванат ту златна рибка, ту някоя скарида, която да подържат в кофичка с вода, да им бъде приятел, да разгледат и после да пуснат обратно в морето.

За съжаление или може би не, времето продължава да следва законите си. И докато се озовем отново на онзи плаж, за да опитаме за пореден път да забавим възможно най-много всяка секунда, ще минат още няколко дълги седмици. А дотогава, ще изпълваме дните си с колкото се може повече мисли и занимания с дъх на море, за да не забравяме, че то е все там и също очаква да ни прегърне.

Тези дни с децата си направихме изкуствен аквариум, който комбинирахме с риболовната магнитна игра “Сардина” на Janod. Получиха се много приятни занимания – от създаването на аквариума до ловенето на риби в него и сега ще ви разкажа за тях.

За основа на аквариума използвах непотребен кашон без капак. Изрязах по един голям прозорец на всяка от четирите му страни, а след това ги покрих със стреч фолио, което увих около получилата се рамка и фиксирах с тиксо където е необходимо.

Декорирах нашия аквариум с това, което имах под ръка в тонове, които ми напомняха за коралов риф. Част от рамката му облепих с плътно самозалепващо тиксо в електриков зелен цвят, за да я подчертая. От релефна хартия в пъстри тонове изрязах коралови силуети, които залепих тук-там по дъното и стените на аквариума, за да има къде да се крият нашите рибки. Нарязах на лентички бяла тишу хартия и от тях направих нещо като помпони, които да напомнят на едни често срещани и по нашето Черноморие водорасли.

Финалните щрихи нанесоха децата. Те изрисуваха “стъклата” и част от декорацията с темперни бои и лепило със сребърен брокат. Преди това обаче си поговорихме за водата и нейните свойства, за да стигнат сами до заключението как ще е най-добре да нанасят цветните слоеве. И Кай, и Пирина много бързо се досетиха, че боите не трябва да се полагат плътно, за да се виждат през тях рибките така, както сме ги виждали да плуват в морето и реката. Постараха се много и мисля, че аквариумът ни стана изключително красив.

Децата едва дочакаха всичко по нашия декор да изсъхне, за да сложат рибките от играта на Janod и да започне риболовът. Състезаваха се кой ще извади най-много рибки, като едновременно ловяха. Състезаваха се и кой ще улови най-много, като се редуваха с право да захванат и извадят повече от една рибка на въдиците си, ако могат. Опитаха различни техники и при издърпването на улова – понякога просто изтегляха, а друг път навиваха около пръчката шнура.

На мен ми хрумна, че мога да ползвам тази игра и за решаване на различни дребни спорове, като например на този, какво да ядем за обяд. На гърба на рибките ще прикрепя листчета с различни варианти на менюто и каквото изтеглят децата, това ще сготвим.

Комбинацията между нашия аквариум и магнитната игра на Janod  се оказа супер сполучлива и децата много се забавляваха, но всъщност и само рибките и въдиците са съвсем достатъчни за дълги и весели игри. Пъстрите рибки могат да бъдат разпилени и търсени почти навсякъде. Могат да бъдат скрити и под купчина с конфети или сухи цветя и издирвани само с магнитите на въдиците.

Играта върви в комплект с метална кутия за съхранение на всички принадлежности. Благодарение на нея можете да вземете рибите и въдиците навсякъде със себе си и децата да се забавляват с тях както на брега на морския бряг, така и на пикник в планината. Сигурна съм, че където и да решите да ги отнесете, ще се забавлявате много с тях.

 

За автора

Цветана Недева е майка на две деца – Кай и Пирина. Творец е на произведения от хартия и създател на блога Kinderlist. Обича да се занимава с обогатяващи и развиващи я неща.

Вижте още от Цвети:

TOP