К

ато безкраен празник – така ми се иска да изглежда светът на всяко дете. Окъпан в пъстри цветове и изпълнен с усмивки. Като циркът от нашето детство - изящно и спиращо дъха изкуство. Изкуство, което буди блясъка в очите ни; което ни кара да вярваме, че стотиците пайети по костюмите не са от пластмаса, а единствено от светлина и което винаги е придружено със сладкия вкус на захарен памук.

През последните дни с децата често минаваме покрай шатрите на един голям и впечатляващ цирк и докато намерим време да го посетим, за да ги запозная и с това изкуство, аз реших да им създам малък манеж за игри у дома. Съчетах го с тематичните фигурки от серията „Мини истории“ на Janod, за да можем не само да се радваме на красивата инсталация, но и да разиграем всичко, което си представяме, че може да се случи под светлините на цирковата арена.

Децата много харесаха идеята ми. Сетиха се и, че могат да я допълнят, като поканят някои от другите си играчки за публика и ги подредиха около манежа. За някои дори направиха седалки от картон, които може би ще ви покажа в някоя следваща публикация. Тъй като не залепих един за друг основните елементи на шатрата, а им направих сглобки, цирковият манеж се оказа и много лесен за съхранение и транспортиране до градината ни, детската площадка и къде ли не. И това също се оказа огромен плюс в очите на Кай и Пирина.

За да създадете подобна сцена за игри ще са ви необходими единствено няколко плоскости от непотребен кашон за основната конструкция, цветни хартии за декорация, молив, линия, ножица (или макетен нож) и лепило. Ако се затруднявате с измислянето и рисуването на формите на шатрите и детайлите по тях, можете да си извадите шаблони от снимката по-долу, като я отворите в подходящ размер на компютъра си и внимателно копирате линиите на моите елементи върху парче оризова хартия или хартия за печене.

Разбира се можете сами да си измислите какви цветни акценти искате да има по шатрите. Добре ще е да заложите на форми и цветове типични за конкретните обекти, които искате да пресъздадете, за да бъдат лесно разпознаваеми и без много детайли по тях.

Тъй като плоскостите от кашон са доста дебели, между слоевете им можете да забиете клечки за зъби на които да закачите гирлянди с флагчета, въжета за акробатите или да направите на знаменца.

Освен цирков манеж, на същия принцип можете да създадете и къщи, дворец, ферма, пожарна станция и други сгради. Комплектите „Мини истории“ на Janod дават безброй вдъхновения за творчество и игри. Можете дори да построите цял град и да използвате идеята ми от предходния месец, за да направите пътната му мрежа.

Вижте как да си построите пътна мрежа с хартиено тиксо ТУК.

За автора

Цветана Недева е майка на две деца – Кай и Пирина. Творец е на произведения от хартия и създател на блога Kinderlist. Обича да се занимава с обогатяващи и развиващи я неща.

Вижте още от Цвети:

TOP