З

наете ли откъде идва наименованието „хартия“? Замисляли ли сте се как се прави тя? А знаете ли, че можете да покажете на децата си как се рециклира вече непотребната такава и едновременно много да се забавлявате в домашни условия с творческия комплект Kosmos: Направи си сам хартия?

В комплекта на Kosmos има всичко необходимо за създаването на безброй листове, включително и подробно цветно упътване на български език с инструкции, идеи и любопитни факти. Ползването му ми се струва изключително лесно, дори от хора, които нямат опит в подобни занимания.

Днес ще ви разкажа за картичките, които направих аз от непотребни хартиени изрезки и хербаризирани цветя, следвайки дадените стъпки и добавяйки идеи от мен. В заниманието включих и дъщеря ми, която е на 3,5 годишна възраст. Разказвах ѝ през цялото време какво и защо правя и ѝ поверих стъпките в творческия процес, които прецених, че са подходящи за нея. Чудесно се справи с накъсването на хартията, съчетаването на цветовете и декорирането на картичките. Аз поех изискващите повече прецизност и използване на електроуреди операции.

За създаването на картичката с буква К използвахме хартия, която накъсахме на малки парченца, накиснахме във вода за няколко часа и след това аз пасирах до превръщането ѝ в каша с консистенцията на боза. Препоръчвам ви винаги да раздробявате с пасатор накиснатата хартия, независимо колко фина сте избрали и на колко ситни парченца сте я накъсали. Така равномерното ѝ разпределяне в ситото ще бъде много по-лесно. Каша с по-едри парченца бих ползвала единствено за създаване на ефекти.

След като постигнах търсената консистенция, разпределих част от кашата по дъното на ситото, което бях покрила с една от мрежите, както е описано в инструкциите към комплекта. После с дъщеря ми поръсихме отгоре с натрошена зелена и оранжева боя, без да се стремим да го правим равномерно, дори напротив.

От хартиен плик изрязах буква К в подходящ размер и внимателно я положих върху оцветената каша. След това покрих всичко с втората мрежа от комплекта и внимателно отстраних колкото успях от излишната вода и изсуших направената картичка, отново следвайки инструкциите.

Картичката се получи точно както си я представях. Върху раздробената хартия много ясно се отпечата структурата на мрежите, който бяха под и върху нея, а допълнително поставената буква остана една идея по-гладка и лъскава, тъй като такова беше пликчето от което я изрязах.

Картичката с буква П създадохме по подобен начин. С дъщеря ми следвахме същите стъпки до поръсването с боя. След това вместо изрезка от хартиен плик, очертахме желаната буква с естествени цветя, които предварително бяхме хербаризирала в дървената преса на Goki. Аз показвах къде трябва да се поставят цветята, а дъщеря ми избираше кое цветенце да сложи.

Тъй като ми се стори, че буквата не е достатъчно ясна, след като картичката изсъхна напълно, изрязах от цветна хартия в подходящ нюанс търсения знак и го залепих върху цветята. После много внимателно залепихме тук-там още от хербаризираните цветя.

Създадохме картичката със звездите точно както тази с буква К. Единствената разлика в творческия процес беше, че реших освен с боя, да поръсим кашата и с малко сол. Много ми харесва как се получи.

Още идеи

Освен с боите от комплекта, можете да оцветите картичките и с естествени багрила от шкафа с подправки – например куркума и червен пипер. Някои от хербаризираните цветя също пускат багрило и се получават много приятни преливащи ефекти около тях. Можете да ги забележите на картичката с буква П.

В картичките можете да вградите и семенца от най-различни растения, а върху готовите хартиени листа да рисувате, пишете пожелания и инструкции за засаждането им.

Ако не ви се чака да изсъхнат сами, можете да изсушите картичките във фурната на не повече от 50 градуса. Задължително използвайте тава или друг подходящ съд с равно дъно и ги наблюдавайте постоянно!

След като всичко по произведенията ви е залепено и сухо, подредете ги и ги притиснете за няколко часа в пресата на Goki, за да ги придобият още по-съвършен вид. Форматът на ситото от комплекта за създаване на хартия се побира идеално в размерите на пресата за хербарии.

Освен за подарък, можете да ползвате картичките и за декорация. Всяка от тях би седяла чудесно както поставена в рамка, така и директно закачена на стената.

 

 

 

Комплектът за правене на хартия можете да намерите тук:

 

 

 

 

 

Пресата за хербаризиране на растения можете да намерите тук:

 

За автора

Цветана Недева е майка на две деца – Кай и Пирина. Творец е на произведения от хартия и създател на блога Kinderlist. Обича да се занимава с обогатяващи и развиващи я неща.

Вижте още от Цвети:

TOP