П

рограмиране? Това звучи като нещо, за което трябва първо много да учиш… Освен ако не използвате Codix - комплект за експерименти, с който можете да научите основите на програмирането чисто механично, без смартфон или компютър! Съдържа над 150 компонента, от които да сглобите 5 варианта с различни функции: рисуване, хващане, хвърляне на баскетболна топка, игра на футбол и транспортиране на предмети.

Програмирането днес функционира обикновено така: хора седят на компютрите и пишат кодове. Не винаги е било по този начин, обаче. В миналото за програмирането на компютри са използвани така наречените перфо-карти. За целта са използвани перфорирани ленти или карти. Подреждането на дупките е можело да се разчете от тогавашните компютри. Компютърът е можел да различи на картата състоянието „дупка“ или „няма дупка“. В общи линии, днешният компютърен език функционира на подобен принцип. Компютърът превежда програмирането в поредици от „нули“ и „единици“. Експертите наричат това „бинарен код“. Например поредицата 1000001 в така наречения код ASCII означава голямо А. Функцията на перфо-картата произхожда от музикалните кутии. В тях се върти един вал с щифтове, които задвижват пружини с различни дължини и така се създават мелодии. Точното разположение на щифтовете върху вала предизвиква правилно по време задвижване на пружините. По този начин мелодиите могат да се „ПРОГРАМИРАТ“. На подобен принцип функционира кодиращо колело. 

Codix е подходящ както за деца, които обичат да изграждат и кодират, така и за техните ентусиазирани татковци. Упътването на български език с много подробни илюстации и схеми ще ви преведе стъпка по стъпка през сглобяването на отделните модули: глава, задвижващ механизъм и принадлежности за различните дейности.

По време на сглобяването ще ви помагат двама млади инженери – Том и Изи, които виждат във всеки отпадък безкрайни възможности. С космическия кораб, който сами сглобяват двамата учени попадат на неизвестна планета, където са подложени на изпитание от извънземните – трябва да построят робот и да го програмират с помощта на кодиращо колело.

След като сглобите всички части, е време да пристъпите към кодирането. Монтирайте кодиращото колело според инстукциите и разгледайте внимателно как да създадете различни програми с помощтта на кодиращите щифтове.

Сега вече можете да накарате Codix да извършва различни дейности, например да чертае, да повдига или да хваща предмети, да мята или да рита топка…

Може би се питате какво общо има кодиращото колело с програмирането. Отговорът е следният: Много общо! Кодиращото колело използва принципи, познати от компютърното програмиране.

В компютърното програмиране също се говори за функции, като тези които Codix може да изпълнява. Това обикновено са частите от програмата, които се прилагат по-често. В езика на програмирането се използват определени заповеди, за да се извършват дадени функции. Вместо тях при Codix се използват щифтовете. Преди да започне самата програма, трябва да се извърши подготовката. В случая с Codix подготовката се състои в поставяне на различните щифтове на кодиращото колело. Кодиращото колело на езика на програмирането се нарича LOOP. LOOP може да се преведе и като цикъл. Така наречените „главни цикли“ често изгра ждат основната част на една програма. В тях са събрани всички важни функции и както при Codix, цикълът непрекъснато се повтаря, така както кодиращото колело вечно се върти в кръг.

Доволни ли сте от резултата? Вече имате истински робот, който сте конструирали и програмирали съвесем сами… или с малко помощ от татко. 

Накрая един съвет: Бъдете отговорни към природата и намерете функция на празната кутия от Codix!

 

 

Можете да намерите Codix тук:

Подходящ е за деца на възраст между 8 и 12 години.

За фотографа

Яна Лозева е фотограф на свободна практика и майка на Андрей, 10г. Сред любимите й теми за снимане са театрални спектакли, улична фотография и портрети. Автор е на няколко самостоятелни изложби – „Пряка светлина“ (2014), „Адата“ (2015), „Ела при мен“ (2018), „Терминал“ (2019), а също и на книгата „Дълго лято“.
Повече за работата ѝ можете да видите на
Tекст: Krokito.bg
TOP