Д

а учим децата да познават и обичат телата си в ранна възраст им помага да израснат в хора, които искат и умеят да поддържат здравето си. Идентифицирането на частите на тялото и нарочното им използване е когнитивен, физически и езиково обогатяващ процес.

В ранна детска възраст ние учим чрез сетивно откриване, докато се движим и изследваме света. С всяка физическа способност, която придобиваме, ставаме по-наясно с нещо, което можем да направим/видим/изследваме. Нашите тела са нашият инструментариум за откриване.

Как да започнем?

Организирането на урок по анатомия за деца се основава на три основни аспекта. Първо, трябва да разберете текущото ниво на разбиране на децата. С други думи, започнете урока с кратък разговор за това какво децата знаят или се чудят за човешкото тяло. Второ, имате нужда от добра структура, която няма да бъде твърде претоварена с информация и големи думи. И накрая, имате нужда от интерактивни инструменти, които ще помогнат на децата да консолидират знанията.

Накарайте децата да мислят за човешкото тяло

Децата са любопитни за начина, по който функционира тялото им. Въпроси като „Къде отива храната ни?“, „Какво се случва, когато спим?“ или „Защо мигаме?“ постоянно се появяват в главата им, когато осъзнаят нещо, което не могат да обяснят. Често можем да пренебрегнем факта, че човешкото тяло е мистерия за съзнанието на детето, която те с радост ще изследват, ако им дадем възможност и ресурси.

Първите уроци по анатомия биха могли да бъдат отговор на всички тези интересни въпроси. Започнете урока, като зададете на децата забавен въпрос като „Знаете ли защо ви боли коремът, когато ядете твърде много?“ и след това им кажете „…ще разберем в днешния урок.“

Продължете, като насърчавате децата да задават подобни въпроси за начина, по който изглеждат или работят телата им. По този начин ще накарате децата да бъдат любопитни. Повишената мотивация е от решаващо значение, когато предметът е предизвикателство.

Друг начин, по който този подход работи във ваша полза, е, че ще получите обратна връзка за нещата, с които децата не са запознати. Оттам ще можете да свържете органните системи и функции на тялото с текущото ниво на разбиране на децата.

Представете органните системи на тялото

Всички наши движения, когнитивни функции, растеж и промени, са възможни благодарение на сложната връзка между нашите биологични системи. Биологичните системи не са нищо повече от група органи, работещи заедно, за да изпълняват специфична функция като смилане на храна, мислене или каране на велосипед.

В зависимост от нивото на класа на вашия малък ученик, можете да навлезете по-дълбоко в основите и да обясните какво е орган, тъкан и клетка или да продължите дискусията за системите, като насърчите децата да мислят „Какви органи или части от тялото ни трябват за да мога да карам велосипед и защо?”

Можете да задавате много интересни въпроси като тези, които включват различни системи, като например „Как тялото ни се оправя, след като е боледувало?“ (имунната система), „Какво се случва с тялото ни, когато бягаме и скачаме?“ (ендокринна система, кръвоносна система) и др.

Насърчаването на изучаването на анатомията помага на децата да развият оценка за тялото си и увереност в себе си, което ги мотивира за други постижения. В крайна сметка те ще научат, че щастливото тяло е щастливият аз. Може би, ако започнем да наблягаме на това малко повече в ранна детска възраст, нашите деца ще бъдат по-склонни да ценят и да се грижат за телата си през целия живот!

 

 

 

Магнитна образователна игра – Анатомия на човешкото тяло можете да намерите тук:

Включва 76 магнита и 1 магнитно табло, както и детайлни карти, които показват: костна система, органи, мускули и тяло. 

За фотографа

Надя Андреева е фотограф. Обича да снима хора. Предпочита естественото осветление и непринудените кадри, а фотографията за нея е начин да обърне внимание и да подчертаe всичко красиво, нежно и емоционално наоколо. Надя обича да снима семейства в обикновен ден, у дома, на улицата, на разходка в парка. Запазва в кадри живота на хората такъв, какъвто наистина е – веселите мигове, любимите занимания, домашния уют, усмивките и пакостите на децата, игрите с домашните любимци.

Още снимки от Надя вижте тук.

Tекст: Krokito.bg 
по материали от kidskonnect.com

 

TOP