С какво са полезни пъзелите?

E

два ли има дете, което да не е редило пъзел и да се вълнувало от процеса на подреждане. Първо вижда пред себе си купчина разпиляни части, които след това с търпение и концентрация успява да подреди в красива и цветна картина.

Когато въвеждате пъзелите в игрите на детето е необходимо да се съобразите с интересите му и да предложите по-лесни варианти за начало. Усложнявайте с времето и при трудност се включвайте в играта. Подреждането заедно ще Ви даде още една възможност да прекарате качествено време с детето си и да чуете кое е важното за него в момента. По време на игра децата споделят най-съкровените си тайни.

Подреждането на пъзели има благоприятно влияние върху развитието на детето и подкрепя неговото развитие в различните етапи, през които преминава.

Ползи от редене на пъзел

1. Развива наблюдателността
2. Развива концентрацията и вниманието на детето – по време на реденето детето се съсредоточава, за да се справи със задачата. С всяко поставено парче то се мотивира все по-силно и се фокусира върху задачата си.
3. Пъзелите спомагат за развитието на паметта и подобряват мисленето
4. Развива фината моторика –  подобрява пинсетния захват, както и фините движения на ръцете.
5. Развива координацията –  подреждането на пъзели ще подобри уменията на детето. То ще започне с лекота да подбира правилните парчета, да ги сътонася, пренася и поставя на правилните места.
6. Учи децата на търпение – малките ученици обичат да получават всичко тук и сега, а подреждането на пъзели ще ги научи на търпение и постоянство.
7. Развива изобретателността и самочувствие – детето учи чрез опита си и често се налага да търси нови начини, за да се справи с дадена задача. Тези методи и способи развиват у него умения, за които не е подозирало и му вдъхват увереност, че може да се справи в различни и непознати ситуации. Поставянето на цел и постигането й носи удовлетвореност на детето. Чрез играта с пъзели то се учи да приема и предолява предизвикателствата.
8. Социални умения – пъзелите насърчават кооперативната игра и децата изучават основни социални модели – да изчакват, да споделят, да се редуват и да си помагат, а накрая споделят радостта си от крайния продукт.
9. Развитие на речта – когато завършите подредбата на пъзела може да поговорите за това, което е изобразено и детето да разкаже какво вижда на картината. Говорете за формите, за цветовете, включете описателни фрази и така със сигурност ще обогатите по още един начин речта на своето дете.

Пъзелите са основен инструмент за обучение, защото развиват логическото и стратегическото мислене, което помага на децата в ежедневието им. Подпомагат концентрацията и паметта, развиват фината моторика и доставят огромна доза забавление на децата. Когато избирате пъзел се водете от желанията на детето и от неговите индивидуални възможности.

Най-важото правило при всяка игра е да общуваме с детето, да споделяме и да прекарваме забавно времето си заедно, а пъзелите със сигурност ще ни помогнат в тази нелека задача.

За автора

Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт, съпруга и майка на две шумни момчета. Обича да прекарва време с децата си и се старае да запомни всеки момент. В професионален план въвежда децата в света на звуците и ги учи да говорят. Основната цел на Марина е да покаже на повече родители, че времето с децата може да бъде прекарано по качествен начин, като едновременно с това да бъде приятно и полезно. В личен план нарича себе си колекционер на щастливи моменти и активен участник в живота на децата си.
Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:
Facebook: MariNa Todorova
Instagram: happykidsactivities

TOP