О

коло първата годинка, децата започват да развиват своите умения за ориентиране и пространствено усещане (неслучайно това е и периода на самостоятелното прохождане). Пространствените умения им помагат да осъзнаят къде са разположени те и предметите около тях един спрямо друг.

Това, което наблюдаваме в този период, е зараждането на умението и желанието на детето да бута или дърпа предмети – действия и движения, чрез които мозъкът тренира, докато взима решения накъде да тръгне, какво разстояние да измине и накъде да завие, за да достигне до крайната си цел.

Любими играчки в този етап и за много дълго време стават и остават превозните средства и машини на колела. Докато детето се забавлява с тях, то учи и развива усещане за света наоколо – моторни, когнитивни и социални умения.

 

На най-ранен етап, част от ползите са в посока моторика и език:

  • Пространствено ориентиране, физическа активност и фини двигателни умения: играчките превозни средства подобряват координацията око-ръка, чрез многократни посягания, за да ги хванат. Тренират захват и вдигане на предмети и прецизен контрол, докато ги придвижват из пространството с ръка. Често детето ползва и двете си ръце или за баланс или за игра с няколко превозни средства едновременно. Експериментират с игра с пръсти и цяла ръка и ефекта, който има в прецизността на движението.
  • Езиков речник: едни от първите „думи“ са звуковите асоциации към предметите. Сред тях са бръмченето, бибипкането и пуфкането на превозните средства. Разнообразието от играчки в тази тематика, дава възможност за научаване на различните им наименования: камион, багер, бетонобъркачка и т.н.

Следва развитие на:

  • Креативност: детското въображение няма граници. Превозните средства са чудесна възможност да създават собствени сценарии или да пресъздават сценки от любими приказки, истории и случки. Те се учат да разбират как работи света около тях чрез имитацията. Децата могат да пресъздадат цял строителен обект с камион и машини – всички действия от придвижването на материалите, до построяването на сградите.
  • Когнитивни умения: децата развиват много бързо своето разбиране за света, чрез игра с превозните средства. Многократни опити, грешки и експерименти дават възможност да се запознаят с фундаментални физични закони – как влияе теглото на играчка на скоростта, каква е максималната скорост и какво е поведението ѝ при различни терени. Децата учат, чрез наблюдаване на причинно-следствените връзки – напр. кога и защо превозното средство се обръща по таван.

Вкъщи за основна част от играчките избираме дървото – с минимална обработка и цвят. За играчки тип машинни превозни средства любими са ни тези от серията Goki Nature. В допълнение към висококачествените естествени материали, спечелиха ни размерите на играчките, които дават възможност за различни подвижни детайли. Това прави играчката максимално реалистична и близка до съответната машина – въртящи се и завиващи гуми с кормило, подвижно ремарке на самосвала, въртящ се барабан на бетонобъркачката и т.н.

Първата, която Кай грабна беше самосвала, което отдавам на желанието му да го разнася лесно, тъй като е непрекъснато в движение. Останалите бяха старателно проверени за техническа изправност и търпеливо ще чакат своя ред да бъдат тествани с пясък.

Самосвал Goki Nature можете да намерите тук:

Дървесината на играчките от Goki Nature не е обработена с бои и лакове, а е третирана с екологичен термичен метод, при който тя придобива тъмен цвят. Така към дървото не се добавят химикали – можете да го разпознаете по леко опушената миризма. Серията Goki Nature нoси отговорността за бъдещето на нашите деца. Goki Нature означава чист, 100% естествен и екологичен продукт с високо качество. 

За автора

Ивелина Петкова е бранд дизайнер и маркетинг консултант. Създател на FRICHIC – един от първите лични модни блогове в световен мащаб, с който полага основите на модното блогване в България. Обича да създава съдържание с разпознаваема естетика и да говори искрено за темите, които я вълнуват – дизайн, мода и майчинство.
Вижте още от Ивелина:
TOP