Е

дин от любимите ми цитати на д-р М. Монтесори гласи : "Нищо не трябва да бъде давано на мозъка, ако първо не е дадено на ръцете". А именно - да дадем на децата си възможност да научат за нещо от средата, чрез собствения им опит. Чудесен начин да опознаят и разберат например заобикалящия ги растителен свят, e да обсъдим с тях и да им покажем самия процес на поникването от семенце, да посочим частите на растението, нуждите му за развитие и грижите, които са необходими.

Демонстрирайки това, помагаме на децата да развият логическото си мислене, да проявят загриженост, търпение, дори могат да дадат име на растението си и то да стане част от семейството по един цветен начин. 

Голям помощник в това начинание може да бъде и комплектът на Thames&Kosmos за любознателни млади ботаници. Съдържа в себе си 11 занимателни експеримента, отразяващи растителния свят и e вълнуващо въведение в науката за растенията. В комплекта има всичко необходимо, остава да запретнем ръкави. 

За начало можем да започнем с експеримента с разделянето и поставяне на семенца от кресон на светло и тъмно място. И по този начин да обсъдим нуждата на растенията от светлина, за да живеят и да се развиват. 

А защо това е така? 

Растенията са фотосинтезиращи оргамизми. Фотосинтезата е процес, при който, чрез прякото действие на светлината, въглеродният диоксид се преобразува в други органични съединения и се отделя кислород. Не случайно се казва, че дърветата са белите дробове на Земята. С помощта на светлината в листата на растенията протичат важни динамични процеси, отговорни за тяхното развитие. Без слънчев досег те не могат да бъдат осъществени и това води до тяхното загиване. Така и кресонът, поставен на тъмно от нашия експеримент не може да се развие, докато този, поставен до прозореца – само за ден покълва от семенцето и започва своя живот.

Ако пък искаме да проследим частите, например на граховото растение, то ни трябва малко почва, семенца, вода и известно търпение. След което можем да наблюдаваме граховите корени, стебло и листа. А за да го напраивм още по-интересно – нека да експериментираме и да проверим дали стеблото ще се промуши през дупките на кутията от комплекта. Оставяме ви  сами да проверите дали грахчето ще стигне до последния етаж. 

За автора

Михаела Божилова е лекар по професия. По време на първото си майчинство открива света на Монтесори и днес вече голяма част от ежедневието й и това на  децата й е вдъхновено от Метода. Създадва инстаграм страницата си точно и с таква цел – да споделя своя начин и виждане в помощ на родители монтесори – ентусиасти (а и не само) и да обменя идеи. Най-любимото й нещо са игрите с децата и да ги наблюдава как придобиват нови умения и знания. 

Още от Михаела вижте тук.

TOP