Х

айде да проследим пътя на плодовете и зеленчуците, които слагаме на трапезата си. Хайде да разберем с какво се хранят кравите и овцете и къде спят. Какво ли правят фермерите по цял ден и какво друго, освен гориво, може да се превозва в цистерните?

И преди съм ви споменавала, че дървените играчки от серията Mini Stories от Janod са едни от любимите ни средства за занимания. У дома имаме няколко комплекта и децата почти постоянно играят с тях. Аз пък непрекъснато ги слагам на преден план при преподреждането на детската стая, понеже ги намирам и за много красиви.  Често ми хрумват и нови предизвикателства и истории с тях, които представям на Кай и Пирина.

Скоро открих, че освен мини сетовете, Janod предлагат и разкошни големи комплекти, в които освен дървени фигурки (рицари, принцеси, циркови артисти, изследователи, фермери, животни, превозни средства и др.), има и различни постройки от дърво или дебел картон (замъци, пожарни станции, ферми и др.), които правят детските игри още по-интересни, обогатяващи и постоянно развиващи се. В днешната публикация ще ви разкажа как с децата надградихме заниманията с играчките от серията Story на Janod и не само прекарахме качествено и приятно време заедно, но и поговорихме за храната, която слагаме на масата си всеки ден и нейния път до нас.

В заниманията си включихме големият конструктор „Ферма“ от серията Story и влака „Ферма“ от същата серия, които сглобихме на детската маса за игри. Кай и Пирина имаха задачата да подредят животните на подходящите места. Кай прецени че през деня ще остави кравите и овцата в двора, където свободно да пасат свежа трева, а вечерта, преди лягане, ще ги прибере в обора. Пипи хвана заека и кокошката, но не им намери конкретно място. Обясни ми, че тези животни по принцип ходят къде ли не и през цялото време ту ги разполагаше около другите животни, ту ги вкарваше в постройката, ту се оказваха на покрива на фермата.

След като поговорихме с децата кое животно какво прави в стопанския двор, с какво се храни и какво дава на нас, хората, дойде редът да повдигна въпроса и за земеделието. За целта предварително бях изрязала различни зеленчуци от хартия и приготвила зелен и кафяв кинетичен пясък по рецепта, която с Кай и Пирина знаехме от заниманията ни с Химичната станция на Thames&Kosmos. Представих на Кай и Пирина хартиените елементи и двете смеси и им обясних, че както с дядо си садят в истинската градината разни неща, така и сега ще могат да направя същото в своята мини ферма. С кафявия кинетичен пясък Кай оформи лехи и в тях засади морковите и лука, а Пирина използва зелената смес, за да направи градинка с цветя. И двамата се сетиха, че някои от животните може да опитат да хапнат някои от растенията и много се забавляваха, като разиграваха различни сценки с тях и фермерите, които си пазеха градината.

Като финал на заниманията ни, децата събраха цялата готова продукция, натовариха я на трактора, с него я закараха до влака и я изпратиха за продажба в магазините в града. Кай забеляза, че влакът има цистерна и предположи, че в нея има някакво гориво, но аз му обясних, че тези съдове се използват и за превозване на мляко. След като влакът замина, децата му помахаха, прибраха животните в обора и всички легнаха да спят.

РЕЦЕПТА ЗА КИНЕТИЧНИЯ ПЯСЪК:

Смесете фино царевично брашно и вода в съотношение 2:1 и ги размесете добре до получаването на еднородна смес. Готовия кинетичен пясък можете да оцветите със сладкарска боя и различни естествени багрила. За зеления кинетичен пясък аз използвах спирулина, а за кафявия добавих малко брашно от рожков.

ОЩЕ ИДЕИ:
  • Ако имате и други комплекти от серията Story от Janod, можете да организирате и град и да го свържете с фермата с пътища и железопътни линии от хартиено тиксо. Повече за идеята можете да прочетете тук.
  • Ако нямате цветни листове, можете да нарисувате растенията на бял лист по-дебела хартия и да ги изрежете. Освен моркови и лук, можете да създадете корени с домати и чушки, зелки, храстчета с малини, най-различни цветя и каквото още ви хрумне или ви се иска да има в градината на мечтите ви.
  • Освен от хартия, можете да направите растенията и от пластилин. Кинетичният пясък не е подходящ, тъй като е сипкав.
  • Можете да използвате кинетичния пясък и за други занимания – с него може да се направи черен път по който тракторът да се движи и да оставя следи или кална локва в която да се къпят прасетата. Моите деца често правят с него свлачища и други препятствия по пътищата, които след това разчистват с работници и машини.

 

 

 

Ферма за животни Story можете да намерите тук:

Подходящ за деца от 2 до 4 години.

 

 

 

Дървен влак Ферма можете да намерите тук:

Съдържа локомотив, три вагона и крава. Подходящ за деца над 3 години.

За автора

Цветана Недева е майка на две деца – Кай и Пирина. Творец е на произведения от хартия и създател на блога Kinderlist. Обича да се занимава с обогатяващи и развиващи я неща.

Вижте още от Цвети:

TOP