E

жедневно учим децата на това как да се справят в различни ситуации, как да реагират, как да общуват, но дали обръщаме достатъчно внимание на това къде живеем и как да се грижим за нашата планета? Какво й е необходимо на Земята, за да бъде едно приятно, чисто и прекрасно място за живеене? Каква е нашата отговорност към света, който ни заобикаля и природата? От много малки децата обичат да се докосват до земята, да изследват, да пробват, да ровят в пръстта, да откриват камъчетата, червейчета, да събират листа и т.н. Небходимо е да дадем пример на децата, като покажем грижа и отдаденост към земята, която ни дава толкова много питателни продукти, които ежедневно присъстват на нашата трапеза.

Магнитната дървена дъска на Janod представлява градина, която е пълна с плодове и зеленчуци, за които детето да се погрижи и да си представи къде растат. Комплектът съдържа 70 магнита, изобразяващи плодове, зеленчуци, инструменти и някои от основните обитатели на градината. Докато децата подреждат плодовете и зеленчуците, могат да научат техните имена, цветове, форми и основни характеристики. С тази дъска има много варианти за игра, които да развият речта на детето, когнитивните процеси и наблюдателността у детето.

Как да развием слуховата памет на детето с дъската на Janod?

Свалете магнитите от дъската и ги разпръснете пред детето. А сега се опитайте да назовавате различни плодове и зеленчуци, които да поставя на различни места.

Например: Вземи една чушка и два домата и ги постави втората леха от лявата страна.

Намери онзи плод, който е червен и расте на дърво, а след това го постави на дървото от дясната страна.

Как да развием речта на детето?

Помните ли играта „Мисля си за…“? Започнете да описвате предмет от дъската и очаквайте от детето да познае за какво говорите.  Тази игра ще обогати речника му и умението му да разбира описателни изрази и фрази.

Как да покажем на детето порастването на едно растение?

Най-естественият и детски начин да онагаледим как става порастването на дадено е растение е популярната идея със „засаждането“ на бобче в малко памук. Напомокрете едно памуче, вземете две-три бобчета, завийте ги в памука и поставете в пластмасова чаша. Старайте се да поддържате почвата от памук влажна и след няколко дни ще имате зелено стръкче боб у дома.

Докато играем с детето е може да говорим за важни проблеми, които засягат нашата планета – мръсния въздух, изхвърлянето на отпацъци и замърсяването на околната среда, както и глобалното затопляне. Чрез играта децата слушат и научават много повече и със сигурност ще изградим у тях отговорност към средата, в която се намираме.

 

 

 

Моята магнитна градина можете да намерите тук:

Включва дървена дъска и 70 магнита, изобразяващи различни зеленчуци, плодове, инструменти и тайни обитатели на градината.

За автора

Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт, съпруга и майка на две шумни момчета. Обича да прекарва време с децата си и се старае да запомни всеки момент. В професионален план въвежда децата в света на звуците и ги учи да говорят. Основната цел на Марина е да покаже на повече родители, че времето с децата може да бъде прекарано по качествен начин, като едновременно с това да бъде приятно и полезно. В личен план нарича себе си колекционер на щастливи моменти и активен участник в живота на децата си.
Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:
Facebook: MariNa Todorova
Instagram: happykidsactivities

TOP