С

поред Ричард Лув, автор на „Последното дете в гората“, днешните деца стават все по-отдалечени от природата за сметка на собственото си психологическо и физическо благополучие. Децата прекарват повече време в структурирани дейности и на електронни устройства, оставяйки малко време за игра сред природата.

Защо това има значение?

В книгата си Лув споделя много проучвания, които показват, че прекарването на време сред природата има огромни ползи за здравето – подобрява концентрация, увеличава способността за участие в творческа игра, помага за лечение на психични заболявания (по-специално ADHD и депресия). Децата, които прекарват повече време сред природата, имат по-добра двигателна подготовка и координация, баланс и ловкост. Ползите за ума също не са за пренебрегване: здравословен вътрешен живот, остър ум, изобретателност и устойчиво интелектуално развитие. 

Тук не става дума за това всички да се преместим в планината, въпреки че идеята определено изглежда привлекателна на моменти. Има много начини, по които можем да включим природата в живота на нашите деца (и в нашия собствен), за да извлечем ползите, дори ако живеем в града.

1. Вдъхновете любопитство, като сте любопитни

Най-важно е да дадете на детето си дарбата на ентусиазма. Вълнението на родителя е заразно за децата му и когато проявяваме страхопочитание към природата, децата ни следват примера ни. Заемете позицията на обучаващ се – бъдете отворени за учене на нови неща; в крайна сметка никой не може да бъде експерт по всичко. Насърчавайте въпроси, на които не знаете отговора: „Не знам! Нека разберем заедно“! 

2. Просто бъдете сред природата 

Устоявайте на желанието да микроуправлявате опита на детето си сред природата. Забравете за „моментите на обучение“, просто наблюдавайте. Намерете място близо до езеро или рекичка и насърчете детето си да чака, и да наблюдава. Позволете му да изследва под камъните и да копае в калта. Първите срещи с природата са не толкова за научаване на факти, колкото за сетивата и радостта.

3. Ограничете електронните устройства по време на пътуване

Ако трябва да пътувате сутрин, изключете устройствата и вместо това насърчавайте децата си да гледат през прозореца. Говорете с децата си за различните форми на облаците и се опитайте да идентифицирате перести и купесто-дъждовни облаци. В крайна сметка дори гледката към природата от прозореца на колата е успокояваща и благотворна.

4. Търсете естествени, недокоснати пространства и се връщайте често в тях

Крайградско поле, край на гора или дори малко дере в края на улицата може да гъмжи от диви животни и места за наблюдение и изследване. Връщането на едно и също място през сезоните ще даде възможност за наблюдение на промените и циклите на живота. 

5. Отделете време за неструктурирана игра на открито

Проучвания установяват, че децата на възраст между 8 и 18 години прекарват най-малко 6,5 часа на ден, свързани с електроника – това е 45 часа на седмица. Можем да намалим част от това време пред екрана и да го заменим с изследване на природата и просто да сме навън без друга програма. Опитайте да пропуснете организираните спортове за един сезон и използвайте това време, за да излезете навън и да бъдете сред природата с детето си.

 

6. Спрете да мислите за времето сред природата като за свободното време

Времето сред природата е важна инвестиция в здравето и благополучието на нашите деца (както и в нашето собствено). Промяната на нашето мислене ще промени нашите приоритети; ако гледаме на времето сред природата като на съществено за доброто здраве, ще бъде по-вероятно да го отделим.

7. Четете за природата с детето си

Искате да насърчавате и вдъхновявате? Разгледайте книги от вашата библиотека, които описват растения, животни и приключения сред природата. Още по-добре, прочетете ги навън. Ето няколко предложения:

“Приключенията на Том Сойер” от Марк Твен

“Книга за джунглата” от Ръдиард Киплинг

“Моето семейство и други животни” от Джералд Даръл

8. Засадете малка градина

Ако имате място, помогнете на детето си да засади няколко зеленчука. Бобовите и граховите растения растат бързо и могат да се консумират, когато узреят, като учат детето ви на чудото на растежа.

9. Погледнете звездите

Посетете обсерватория, след това излезте от града някое (много рано) сутрин или вечер за наблюдение на звездите с одеяло и/или телескоп или бинокъл. Наблюдаването на звездите предлага по-дълбоко, по-широко разбиране на безкрайното. Позволете си да мислите за това и говорете с децата си за това чудо.

10. Организирайте се

Насърчете по-голямото си дете да се включи в местната общност. Намерете открито пространство, като поле или рекичка, което да възстановите, и насърчете детето си да стане активен участник в защитата му. Да се включи цялото семейство (или квартал) е още по-добре. Ще се научи на работа в екип, гордост от общността и семейна сплотеност. Привързаността към парче земя е добра както за земята, така и за хората, които я обичат.

Многослоен дървен пъзел “Градинарство” можете да намерите тук:

Подходящ за деца над 3 години.

За фотографа

Мила Атева е моден дизайнер, създател на бранда Sassa Bjorg. Освен работата си и красиви обувки, Мила обожава сина си Зоран, на 2,5 години, заради когото вече носи почти само маратонки… Зоран расте в компанията на родителите си, три котки и един заек.

Tекст: Krokito.bg 
по материали от www.washingtonpost.com

 

TOP