Огледалце, огледалце…

И

грата с огледало е любимо занимание за бебетата. Вкъщи използваме огледало в игрите още от първия месец, след раждането на Макси. На тази възраст децата все още не могат да се разпознават в огледалото, но играта с огледалото насърчава развитието им.

Огледалото на Janod  много бързо се превърна в любимата вълнуваща играчка вкъщи. Децата ми откриват забавни и изненадващи отражения и събуждат любопитството си с различните огледала. Играчката представлява триъгълна кутия с най-различни огледала по всичките й страни – криво огледало, множество от малки кръгли огледала, нормално огледало, изпъкнало огледало и въртящо се увеличително огледало.  От едната страна на кутията има 3 магнитни лупи, които позволяват на детето да открива света в различни цветове (синьо, червено и жълто)!

Ето няколко причини, поради които да включите огледалото в игрите:

  • Насърчава визуалното проследяване.
  • Насърчава концентрацията – можете да видите дълги периоди на концентрация, дори и при бебетата.
  • Носи радост – когато бебето се види в огледалото ще се усмихне или ще започне да се смее. Бебетата обичат да гледат лица, включително собствените си.
  • Насърчава независимата игра – детето не разчита на възрастен да го забавлява.
  • Насърчава координацията око-ръка.

Ето няколко идеи за

игра с огледалото:

  • Огледалото е страхотен мотиватор за времето по коремче.Поставете огледалото ниско, така че бебето да може да повдига главата си и да се наблюдава.
  • Прекарвайте заедно време пред огледало, вкъщи е най-забавно когато бати се включва в игрите. Правете различни физиономии, докато общувате с бебето.
  • Докосвайте различни части от лицето на бебето и ги назовавайте.
  • Наблюдавайте огледалата през различните лупи, за да направите играта по вълнуваща и цветна.

 

 

 

Можете да намерите играта Огледала ESSENTIEL тук:

Подходящ е за деца над 18 месечна възраст.

За автора

Анелия Карамфилова е ерготерапевт и майка на две момчета. Първото ѝ дете Ники я вдъхновява да създаде блога „Светът на Ники”, където качва авторски образователни материали за деца със специални потребности. В стремежа си да научи повече и да бъде полезна за детето си, сменя професията си и става ерготерапевт. Основната цел на Ани е да бъде полезна на другите родители и покаже на родителите на деца със СОП, че с много занимания и игри се постигат страхотни резултати.

Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:

Facebook

Instagram

TOP