Как работи тялото?

З

амисляли ли сте се какво се случва с тялото ви, докато изпитвате гъдел? Знаете ли къде по стъпалата също можете да усетите пулса си? Можете ли да виждате с пръсти? На тези и още много други въпроси дава отговор комплектът с 26 научни експеримента за изследване на човешкото тяло и сетивата от Thames&Kosmos.

Той ще предизвика всяко дете да се вгледа в образа си и да опознае това, което вижда; да се заслуша, да се огледа, да помирише и вкуси, да докосне и да разбере как е устроено и работи тялото му.

Комплектът включва:

  • Подробно упътване (на български и английски език), което съдържа насоки за провеждане на експериментите, обяснения за случващото се по време на тях, любопитни факти и още идеи за тематични занимания;
  • Листовка със схеми (на английски език) на устройствата на момичешкото и момчешко тяло, на органите в гръдния кош, на човешкия скелет, на мускулите в човешкото тяло, на кръвоносната му система;
  • Материали за провеждането на 26-те основни експеримента от упътването.

Експериментите са групирани в седем теми:

  1. Това си ти!
  2. Слушай!
  3. Погледни!
  4. Почувствай!
  5. Помириши и вкуси!
  6. Не падай!
  7. Измамен

Кутията на комплекта е пълна с пъстри и вълнуващи децата предмети и още с отварянето ѝ, Кай и Пирина оставиха всичко друго с което се занимаваха, за да разберат какво могат да направят с малките чашки, ластиците, малкото топче, перцето и цветните схеми. Проведохме експерименти свързани със слуха, тествахме капацитета на белите си дробове, свалихме си отпечатъците на пръстите и ги сравнихме, слушахме как работят сърцата и органите в корема ни. Запитахме се как и защо се случва всяка една реакция на тялото ни, която усетихме, и потърсихме отговорите в допълнителните материали с информация към комплекта.

В любима игра и на децата се превърна експериментът за изследване на слуха. В него със завързани очи, само по дрънкащия звук, трябваше да отгатват съдържанието на шест малки кутийки. Проведоха го няколко пъти, като се редуваха в разбъркването на кутиите и отгатването им. Освен слуха, Кай се сети, че може да ползва и обонянието си в търсенето на правилния отговор.

И за Кай, и Пирина беше много вълнуващо да разберат, че дори еднояйчните близнаци имат различни отпечатъци и че полицаите разпознават престъпниците чрез тях. Освен, че проведохме тематичния експеримент от комплекта и децата свалиха отпечатъците си с помощта на тебешир върху лист тъмна хартия, аз им показах и как изглеждат оставените отпечатъци върху огледало и стъкло. Това ги вдъхнови да си организират разследване и да опитат да разберат кой къде в дома ни е оставил следи.

След като приключихме с експериментите за деня, прибрахме всичко в кутията, освен стетоскопа. Децата прецениха, че ще е добре да им бъде под ръка и от време на време след ядене да преслушват коремчетата си и да търсят още интересни звуци там.

На всички у дома ни беше много приятно да се занимаваме с експериментите от комплекта на Thames&Kosmos, а Кай и Пирина научиха много нови неща за телата си и начина по който работят те. Книжката към експериментите и схемите на човешкото тяло с различните системи в него им помогнаха да разберат какво точно са сетивата, кои органи и системи реагират на различните дразнения и защо. Планувам следващия път да проведем заниманията си с комплекта в някой парк и да направим експериментите от раздел „Не падай“, които предизвикват децата да опитат да ходят по въже, да имитират щъркел и да пазят баланс по различни начини, за да насочват научат повече за усещането ни за равновесие и от какво зависи то.

Към нашите занимания с комплекта включих и книгата от домашната ни библиотека „Anatomy: A Cutaway Look Inside the Human Body” (изд. Thames & Hudson), тъй като в нея чрез капачета и разрези на хартията са пресъздадени по изключително интересен начин отделните системи в човешкото тяло и коя как е разположена спрямо другите.

 

 

Комплект с 26 научни експеримента за изследване на човешкото тяло и сетивата можете да намерите тук:

Подходящ за деца от 2 до 4 години.

За автора

Цветана Недева е майка на две деца – Кай и Пирина. Творец е на произведения от хартия и създател на блога Kinderlist. Обича да се занимава с обогатяващи и развиващи я неща.

Вижте още от Цвети:

TOP