Анатомия “Човешката бременност”

С

Кай и Пирина често се занимаваме с триизмерния анатомичен модел на бременна жена от Thames&Kosmos. За тях темата за създаването на нов живот и бременноста е изключително интересна, а за мен този комплект на Thames&Kosmos е най-добрият начин да отговоря на голяма част от въпросите им, да им разкажа допълнителни неща и да затвърдя знанията им.

Моделът пресъздава скелета и разположените органи в него, които могат да се разглобяват и сглобяват като пъзел. Към тях има и на половина прозрачна  корпусна обвивка, в която елементите от човешкото тяло могат да се подредят, наблюдават и съхраняват. Комплектът включва и поставка за сглобения модел, както и ръководство (на български и английски език) с инструкции и интересна информация. По препоръки на производителя, продуктът е подходящ за деца над  8 годишна възраст, но по мои мнение и опит, с участието на по-възрастен човек, и по-малки деца биха могли да се занимават с комплекта и да извлекат ползи от него.

Заниманията с този триизмерен анатомичен модел можете да съчетаете и с други дейности. Аз например предизвиках Кай (6 г.) и Пирина (4 г.) да разглобят отделните му части и сглобявайки го отново, да нарисуват свои схеми на устройството на тялото на бременна жена в предварително подготвени от мен празни силуети. Тази задача ги стимулира да обърнат много повече внимание на всеки един орган, на формата му, размера му и мястото му спрямо останалите. И двамата подходиха по един и същи начин към изпълнението на предизвикателството – след като разгледаха и разглобиха модела на бременната жена, с помощта на ръководството към комплекта, започнаха да подреждат на масата пред тях органите в правилната им последователност и успоредно с това да ги рисуват на листа. Кай се справи съвсем сам и много добре със задачата, дори доразви идеята ми, като предложи да изрежем от бял картон ребра, които да залепим върху нарисуваните от него органи. За Пирина бе трудно да съобрази мащаба на празния силует и да нарисува достатъчно големи органите в него, но пък ги нанесе в правилната им последователност и научи нещо много важно, което някак ѝ бе убягнало до момента – че докато са в корема на майките си, бебетата не носят памперси.

Ако вашите деца са по-малки, можете да ги улесните, като освен празен женски силует, изрежете от хартия и различните органи, които само да се апликират или апликират и оцветяват върху основната схема. Така ще направите тематичното занимание по-лесно, а финалният резултат по-удовлетворяващ.

Освен схеми върху лист хартия, можете да опитате да направите и ваши триизмерни модели от пластилин. Ако имате анатомичен модел “Човешкото тяло”  би било изключително интересно да пресъздадете първо него от пластилин, а след това да опитате да пресъздадете изместването им по време на бременността.

 

 

 

Анатомия “Човешката бременност” можете да намерите тук:

 

За автора

Цветана Недева е майка на две деца – Кай и Пирина. Творец е на произведения от хартия и създател на блога Kinderlist. Обича да се занимава с обогатяващи и развиващи я неща.

Вижте още от Цвети:

TOP