Лети, лети… хвърчило!

И

ма ли друга детска игра, която да символизира така добре свободата и щастието от движението на открито, както хвърчилото! Имахме щастието с момчетата да пробваме хвърчилото на Janod и то вече е неразделна част от игрите ни навън, щом се появи вятър. Алекс се научи мигновено да го направлява спрямо повеите на вятъра и се забавлява изключително много.

Хвърчилото е не само доста забавно, но и много полезно в няколко направления. Първо, играта с хвърчило развива у децата координацията между очите и ръцете им. Наблюдаването на реещото се в синьото небе шарено хвърчило е чудесно упражнение за очните мускули и нерви.

Да не забравяме и грубата моторика, децата тичат напред-назад, опъват и свиват ръцете си. Опъването на врата нагоре, за да наблюдават летящото хвърчило, раздвижва прешлените и представлява чудесно упражнение, което при други условия децата рядко биха практикували. Всичко това предоставя една отлична гимнастика на открито, придружена с много смях. И е чудесна антистрес терапия и за малки, и за големи.

Хвърчилото на Janod е много лесно за игра. Преди него сме имали още две други, по-големи, но това е първото, което Алекс успя да усвои от раз как да насочва без особени усилия, във въздуха. Мисля, че това се дължи на малката му дръжка, която позволява с лекота да се развива и навива въжето, докато хвърчилото лети все по-високо и по-високо, развявайки красивите си цветни ленти.

Почти хипнотизиращо е да гледаш как хвърчилото се рее високо във въздуха, преминавайки през слънчевите лъчи и сякаш имитирайки полета на истинските птици. Въжето му е толкова тънко, че на моменти се губи от поглед и сякаш хвърчилото ще полети към Слънцето. Но всъщност е доста здраво, в което се убедихме след като хвърчилото ни се уви около един висок бор и се наложи сериозно спасяване, което завърши благополучно за всички. Така че ето и един съвет от мен – не пускайте хвърчило близо до големи дървета и други високи стърчащи обекти.

Към задължителната екипировка за игри навън вече добавяме и новото ни здраво и изключително красиво хвърчило на Janod, което чака нетърпеливо в багажника на колата следващите игриви повеи на вятъра.

За автора

Кристина Орсова е блогър, автор на детска книга „Юнашко камъче“ и майка на две момчета. За нея времето, прекарано в игра с децата, е най-ценното време от деня и смята, че именно чрез игри децата учат най-лесно и дълготрайно. В своя блог споделя кулинарни рецепти, пътешествия и занимания с децата. 

Научете повече за нея:

TOP