Пред черната дъска

К

акви емоции буди у вас словосъчетанието “черната дъска“? При мен са (предимно) положителни, защото го свързвам с безгрижните ученически години, когато най-големият ми проблем беше, че съм получила петица по математика. Помня, че тогава всяка седмица един ученик от класа беше “дежурен“ да трие дъската и да осигурява тебешири за учебните часове. И докато повечето деца намираха това задължение за досадно, аз нямах търпение да дойде моят ред.

Може би поради тази причина, когато видях в krokitoys.com магнитната дъска за стена на Janod, веднага я харесах. Според мен тя е перфектният умален вариант на училищната дъска. Отдавна търся точно такава за сина ми, който догодина ще бъде първокласник. Преди да я открия обаче попадах само на онзи модел, който е на стойка, има крачета и изисква повече пространство. Но аз исках нещо по-компактно и леснопреносимо. Като магнитната дъска на Janod, която не само че заема малко място, но дори може да се окачи на стената. Заинтригувах ли ви? Хайде, тогава да я разгледаме по-детайлно, защото си заслужава.

Какво представлява?

Накратко – това е двустранна магнитна дъска за писане и рисуване с дървена рамка, с размери 42см х 1.3см х 30см. От едната страна дъската е черна и е предназначена за писане с тебешир. А от другата – бяла и на нея се пише с изтриващ се маркер. Тя включва кутия с 5 разноцветни тебешира, 1 черен маркер с капачка-гъбка и 26 магнитни букви от английската азбука. С тяхна помощ, докато играят, децата могат да научат английската азбука, като нареждат буквите върху една от двете магнитни страни. А след като ги научат – да се упражняват да ги пишат на дъската.

Какви са предимствата ѝ пред останалите модели?

Според мен тази дъска за писане и рисуване на Janod има няколко предимства пред останалите модели, които се предлагат на нашия пазар. Например:

 

✔️ Много е лека. Това я прави леснопреносима по време на път.

 

✔️ Удобна е за носене, дори от децата. Дъската има дървена дръжка, което прави пренасянето ѝ комфортно и лесно.

 

✔️ Подходяща е за окачване на стена. Над дръжката на дъската има памучна връзка, която позволява да бъде окачена на стената.

 

✔️ Има красив дизайн. Благодарение на него тя би могла да бъде свежо допълнение към интериора на всяка детска стая.

 

✔️ Има идеалните размери. Размерите на площта за писане и рисуване от двете страни на дъската са напълно достатъчни, за да може всяко дете да изяви талантите и уменията си.

 

✔️ Има три функции. Дъската позволява три начина за игра с нея, защото освен тебешири и маркер, към комплекта са включени и 26 шарени магнитни букви от английската азбука.

Моите впечатления

Ако съдя по сина ми, рисуването върху дъска е много по-интересно за децата от рисуването върху лист хартия. Той много се забавлява докато пише и на двете страни на дъската, но като че ли предпочита повече бялата, защото му харесва след това да трие написаното с гъбката на капачката на маркера. Тук трябва да спомена, че почистването на дъската е изключително лесно. И двете страни се изтриват отлично с мокри кърпички.

Освен за вкъщи, магнитната дъска може да бъде чудесно занимание за децата и по време на път. Тя е достатъчно стабилна, за да може малчуганът да пише на нея, дори докато седи в детското си столче в колата. Наскоро тествахме дъската там и определено мога да кажа, че с нейна помощ пътуването мина по-неусетно за сина ми.

Накрая ще си позволя да ви дам един малък съвет: след всяка игра поощрявайте децата да трият сами онова, което са написали, а не го правете вместо тях. Докато почистват с кърпичка те се учат да се концентрират, да координират действията си, да запомнят тяхната последователност, да тренират ръката си, както и да довършват започнатото. Освен това, така децата се учат да почистват след себе си, което ги кара да се чувстват по-самостоятелни, уверени и следователно – щастливи. А когато децата ни са щастливи, и родителите сме щастливи.

 

 

 

 

Можете да намерите двустранната дъска за писане с тебешир и маркер тук:

 

За автора

Елица Дякова е майка на един 5-годишен чаровник с огнена коса и огнен темперамент. В профилите си във Facebook и Instagram тя разказва впечатленията си за различни детски покупки, предлага забавни крафт идеи за деца и споделя личния си опит на тема майчинство.

TOP