Трите рибки, които сбъднаха едно желание

В

Всички знаем приказката на Пушкин за рибаря и златната рибка, която сбъдва три желания. Аз пък ще ви разкажа една истинска история за три рибки, които сбъднаха едно желание. Желанието на една майка синът ѝ да започне да вярва повече в себе си.

Тук е моментът да споделя, че според мен най-важният урок, на който можем да научим децата си е да вярват в себе си и да не се плашат от трудности.

Моят син често се страхува от нови и непознати неща. Затова с баща му използваме всяка възможност да го поощрим да бъде смел и да не се отказва лесно. Последният път, когато го направихме беше при срещата му с три рибки. Интересното е, че тези рибки не са живи, но много приличат на такива, защото всъщност са триизмерни пъзели.

Ето и историята, в която участваха:

Преди време подариха на сина ми три 3D пъзела на марката Thames & Kosmos – риба Клоун, Син танг и Мавритански идол. Иво обича пъзелите от малък и когато ги получи побърза да разопакова и трите. Щом видя многобройните парченца обаче ентусиазмът му буквално се изпари. Пъзелите му се сториха много трудни за сглобяване, защото бяха триизмерни. Опита сам, но не успя от първия път и се отказа. Уплаши се, когато видя, че на опаковката пише, че са подходящи за деца над 7 години, защото той все още не беше навършил 6 г. Каза “Не мога. Много е труден“ и започна да си играе с други играчки.

Два дни по-късно трябваше да заминем за морето. Докато приготвях багажа на сина ми в бързината грабнах онова, което видях на бюрото му – една книжка с приказки, друга за оцветяване и пъзелите на рибките. Обикновено, когато ни предстои пътуване го оставям сам да избере кои играчки да вземем. Този път нарочно не го направих. Надявах се докато сме на морето да опита отново да сглоби рибите, защото знаех, че може. Така и стана. Понеже нямаше с какво друго да си играе, още на втория ден отвори кутиите с пъзелите. Започна с риба Клоун, защото му се стори най-лесна. Първите няколко пъти ме помоли да му помогна с определени елементи. След това схвана принципа на сглобяване и ме търсеше само, за да ми покаже крайния резултат. Когато се научи да реди сам първата рибка, придоби увереност и продължи с останалите. Отне му 2-3 дни да се научи да сглобява и трите. При това се справя изключително бързо – може да подреди всяка рибка само за 1 минута. Докато на листчето с инструкции като най-добро време е посочено – 4, 5 и 10 минути.

Така за нашето семейство тези триизмерни рибки се оказаха вълшебни. Защо вълшебни? Защото докато се учеше как да ги сглобява правилно синът ни научи един от най-ценните уроци. Да вярва в себе си и да не се отказва.

Ето къде можете да намерите трите вълшебни рибки:

3D пъзел Риба клоун

3D пъзел риба Мавритански идол

3D пъзел Син танг

За автора

Елица Дякова е майка на един 5-годишен чаровник с огнена коса и огнен темперамент. В профилите си във Facebook и Instagram тя разказва впечатленията си за различни детски покупки, предлага забавни крафт идеи за деца и споделя личния си опит на тема майчинство.

TOP