П

ъзелите са сред най-любимите занимания на поколения деца и възрастни! Те учат децата на понятието “цяло” и концепцията за част от цялото. Пъзелите са ефективен инструмент в изграждането на когнитивни умения, способност за решаване на проблеми, развитие на паметта, фината моторика и координацията око-ръка. Подреждането на пъзел изисква едновременно разсъждение и въображение. Очарователните рисунки са от една страна въведение в различни теми от заобикалящия ни свят, а от друга създават ранни естетически критерии у децата.

Пъзелите присъстват в огромно разнообразие от видове и всеки от тях има различни предимства. Вижте нашата селекция, за да направите своя информиран избор, съобразен с подходящата възраст и развитие на детето!

Дървени пъзели с дръжки

Дървените пъзели с дръжки са предназначени за деца от около 1-годишна възраст и развиват техните първи умения като фина моторика, координация око-ръка и логическо мислене. Те са изключително здрави, като всяка част е снабдена с дървена дръжка, която прави захващането максимално лесно за малките деца. А тук можете да си припомните една страхотна идея на Елица Дякова за това какво да правите, когато детето порасне и вече не играе с пъзела.

Дървени пъзели в рамка

Изработени от висококачествен и издръжлив шперплат, тези пъзели са красиви и дълготрайни играчки. Прекрасните илюстрации отварят различни теми от света около нас и могат да бъдат чудесен повод за подобряване на речниковия запас и развитие на въображението. Ако залепите частите в рамката, пъзелът може да се превърне в очарователна декорация на стената на детската стая!

Картонени пъзели в куфар

Класическите картонени пъзели с невероятно красиви цветни илюстрации са подходящи за развиването на паметта и сръчността на детето. Направени са от дебел и здрав картон с подходяща за съответната възраст големина. След игра всички части се прибират в красиво изработена кутия-куфар с дръжка за лесно съхранение и удобно пренасяне. Съдържат плакат с изображението за начинаещите, а по-опитните могат да подреждат пъзела и сами.

Многослойни пъзели 

Многослойните пъзели се развиват на няколко нива и отново могат да бъдат с различна степен на сложност. За най-малките те съдържат различни по цвят и големина елементи, а за по-големите всеки следващ слой съдържа все повече части. Чудесен инструмент с който децата да се научат да броят, да разпознават цветовете, да подреждат по големина. Многослойните пъзели развиват въображението и пространственото мислене. Многослойните пъзели развиват въображението и пространственото мислене. 

Музикални пъзели 

Представяте ли си пъзел, който издава звуци? Музикалният пъзел е два пъти по-забавен и обучителен от всеки друг. На картинките могат да са изобразени животни, превозни средства или музикални инструменти, с които да се запознаят децата. Освен че се учат да разпознават фигури и да ги поставят на правилното място, с музикалния пъзел децата ще могат и да асоцират всяка картинка с определен звук.

Тактилни пъзели 

Тактилните (сензорни) пъзели са играчки с допълнителна игрова стойност. Някои от елементите на изображението са направени от различни текстурирани материали и могат да бъдат усетени с пръсти и асоциирани с различни повърхности – козина, пера, люспи, кожа, черупка на костенурка… Докосването на разнообразни текстури е истинско емпирично преживяване и развива сетивата на детето, подпомага проговарянето и разучаването на околния свят.

Магнитни пъзели 

Забавна игра, стимулираща асоциациите и въображението. Частите на пъзела са с вграден магнит, така че отделните елементи могат да се комбинират по различни начини и да направят играта безкрайна. Дървените фигурки са с достатъчна дебелина, за да стоят изправени, което дава възможност за още варианти на игра – например на куклен театър. 

Кубчета

Дървените кубчета са популярна играчка, която стимулира логическото мислене, фината моторика и координацията око-ръка. Целта е детето да разпознае и подреди елементите на шест различни картинки – всяка от шестте страни на кубчето е част от едно изображение. В зависимост от сложността, кубчетата могат да бъдат от 2 до 20. Децата могат не само да ги подреждат, но и да строят кули и да се учат да разказват любимите си приказки с тях. 

3D пъзели 

Подходящи за деца над 7 годишна възраст, триизмерните пъзели представляват сериозно изпитание за сръчността и логическото мислене. Съдържат между 15 и 30 елемента и инструкции за сглобяване с правилната последователност. В упътването ще намерите също и любопитни научни факти за съответното животно. В сглобен вид 3D пъзелът може да украсява детската стая, а когато ви гостуват приятели – да направите състезание за скоростно сглобяване.

Tекст: Krokito.bg
TOP