O

ще от ранна възраст децата проявяват интерес и любопитство към своето тяло. В бебешка възраст те опознават ръцете и краката си, осъзнават, чрез тях се докосват до света и това им дава увереност. Децата изследват чрез своите сетива и допира, действието и взаимодействието.

Ето защо Janod са създали пъзел, който освен, че е в реален размер е и в 4 различни варианта. Изображенията са много реалистични и прекрасно илюстрират формите на човешкото тяло.

Пъзелът има 4 варианта: човешко тяло на момиче, човешко тяло на момче, човешко тяло с органите и скелет. Впечатляващото при пъзела със скелета е, че свети в тъмното.

Пъзелът е чудесна възможност за игра и обучение през времето,което прекарваме у дома.

Игра 1:

Наредете пъзела заедно детето, като през това време говорите за частите на тялото – коя част как се нарича, за какво я използваме, с какво ни е полезна и т.н. На отделни листове напишете частите на тялото, но с разбъркани букви, например ОМЗЪК вместо МОЗЪК. Детето трябва да постави разбърканите наименования на правилното място върху пъзела.

Игра 2:

Мисля си за… Нека детето да се опитва да отгатва това, което назовавате с различни инструкции и въпроси. Например: с коя част на тялото мислим, с коя част на тялото хващаме различни предмети, с коя част на тялото усещаме различни миризми. Може да усложнявате или опростявате, според възрастта и възможностите. Целта на играта е по забавен начин, под формата на игра и викторина, да допълните знанията на своя малчуган.

Игра 3:

Съотнеси със затворени очи – изрежете няколко листчета, нарисувайте или напишете частите на тялото. Помолете детето да изтегли една „карта“, а след това да затвори очи и да съотнесе написаното/изобразеното на картата върху пъзела. Например: ако на детето се падне нос, то трябва да постави картата върху носа на пъзела.

Игра 4:

Любопитни факти – време е за викторина! Намерете любопитни факти за човешкото тяло и органите, задавайте ги и учете заедно с детето си. Децата обичат енциклопедичните факти, а когато са онагледи с пъзела на Janod то ще успее да ги научи по лесен и достъпен начин .

Факт 1: Двете бедрени кости са най-дългите кости в човешкото тяло.
Факт 2: Ръцете и краката съдържат повече от половината кости в човешкото тяло.
Факт 3: При вдишване гръдният кош се разширява, а заедно с него и белите дробове.
Факт 4: Зъбите имат различна форма, подходяща за задачата, която изпълняват.
Факт 5: Когато е празен, стомахът е с големината на юмрук.
Факт 6: Под контрола на мозъка се получава реденето дори на най-сложния пъзел.
Факт 7: Всеки човек има две очи, но всяко око вижда обекта под леко различен ъгъл.
Факт 8: Когато се храним, мирисни частици от храната влизат в носа и дават допълнителна информация за вкуса.

Допълнителни идеи:

  • Нарисувай човешко тяло без да вдигаш молива от листа. Играта е подходяща за цялото семейство и дори може се бъде със състезателен характер.
  • Нарисувай човешко тяло със затворени очи – играта грантира забавление и приятно семейно време.
  • Каква супер сила искаш да има твоето тяло? Помолете детето да нарисува човешка фигура, като добави суперсила на своето тяло. Ще се изненадате колко богато въображение имат децата и колко смели са мечтите им.

Нашата задача, като отговорни възрастни в живота на децата ни е да направим света им цветен, забавен, изпълнен със знания и интересни преживявания, а това най-лесно може да се случи като играем с тях. Играйте, редете пъзели, говорете, учете и се забавлявайте! Родителството е нашият шанс отново да бъдем деца.

 

Можете да намерите образователен пъзел “Човешкото тяло” тук:

Подходящ е за деца над 5 годишна възраст. Комплектът съдържа три гигантски пъзела във формата на човек: 1 двустранен пъзел от 50 части, показващи момче от едната страна и момиче – от другата,  1 пъзел от 75 парчета с вътрешна органна графика и и 1 флуоресцентен пъзел от 100 части (свети в тъмното), изобразяващ човешкия скелет. Комплектът включва и помощни карти за изучаване на различни части от човешкото тяло, достъпни на 12 езика:  френски, английски, немски, холандски, полски, руски, испански, португалски, каталунски, баски, словашки и чешки. 

За автора

Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт, съпруга и майка на две шумни момчета. Обича да прекарва време с децата си и се старае да запомни всеки момент. В професионален план въвежда децата в света на звуците и ги учи да говорят. Основната цел на Марина е да покаже на повече родители, че времето с децата може да бъде прекарано по качествен начин, като едновременно с това да бъде приятно и полезно. В личен план нарича себе си колекционер на щастливи моменти и активен участник в живота на децата си.
Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:
Facebook: MariNa Todorova
Instagram: happykidsactivities

TOP