П

риказките са част от детството на всяко дете. Едва ли има малък герой, който да не обича възрастен да седне до него и да му чете. Това време спомага за изграждането на специална връзка между родител и дете. Това са едни от първите ни спомени – четенето вечер и целувката за лека нощ. Приказките имат изключително влияние върху развитието на децата.

Подсилват детското въображение

Чрез него те се учат да приемат света, да измислят игри, изграждат своето креативно мислене. Въображението е и основната разлика между децата и възрастните – те са убедени, че всичко е възможно, всичко е постижимо, всяка мечта може да бъде реалност.

Учат децата да правят разлика между добро и зло чрез историите, които разказват.

Чрез образите, за които се разказва дадена история, децата разбират кои постъпки са приемливи и кои не са.

Учат децата  да разпознават емоциите си, а и да ги назовават.

Често те съчувстват на героите, ядосват се заедно с тях, щастливи са с тях и преживяват историята заедно. Децата виждат последиците от действията на героите и това им показва, че от решенията и постъпките им зависи си как ще се развият нещата. 

Изграждат позитивно мислене

Приказките учат децата, че каквито и лоши неща да се случват понякога, винаги имаш избор и можеш да вземеш решение.

Доставят голяма доза забавление на всяко дете

По време на четенето децата се пренасят в друг свят, в който всичко е възможно. В него летим, мечка се събира в ръкавичка, всички са приятели, тиквата се превръща в каляска, прасенцата строят и т.н. 

Помагат на децата да бъдат по-смели

и да се изправят пред неприятните ситуации.

Приказките и книгите ни помагат да разговаряме по важни теми

и да приемаме различията.

Приказките ни учат на толкова много, но децата обичат много и играчките. Представете си колко щастливо би било едно дете, ако притежава приказки играчки, които оживяват, с които може да разказва различни и интересни истории. Такава е и темата на днешната статия – вълшебна къщичка, която е дом на приказни животинки, а в същото време е сортер, в който всеки елемент е музикален инструмент. 

Докато детето играе с къщата, ще развива речта си, защото неминуемо ще обяснява на животните, ще им разказва, после ще говори от тяхно име и така по непринуден начин ще успее да подкрепи езиково-говорното си развитие. 

Играта ще помогне и за развитието на фината моторика и пространствената ориентация, защото ще трябва да „прибере“ животинките у дома чрез специалните му отвори. 

Къщата е ролева игра, която може да бъде включена в различни активности и занимания. Тя е пасивна игра, която се превръща в активна, когато детето я вземе в ръце и измисля различи игри с нея.  Пасивните играчки стимулират детето да опитва, да изследва, да опознова, да общува, ангажират вниманието му и развиват креативността му. 

Дървена къщичка за сортиране на форми с различни звуци можете да намерите тук:

Подходяща е за деца над 1

години.

За автора

Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт, съпруга и майка на две шумни момчета. Обича да прекарва време с децата си и се старае да запомни всеки момент. В професионален план въвежда децата в света на звуците и ги учи да говорят. Основната цел на Марина е да покаже на повече родители, че времето с децата може да бъде прекарано по качествен начин, като едновременно с това да бъде приятно и полезно. В личен план нарича себе си колекционер на щастливи моменти и активен участник в живота на децата си.
Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:
Facebook: MariNa Todorova
Instagram: happykidsactivities

TOP