Н

аучаването на дробите изглежда доста стресиращо и плашещо за децата, но с дървения многослоен пъзел на Goki може да е лесно като детска игра. Многослойният пъзел кръг се състои от 1 до 6 нива и трябва да се сглоби и постави на правилното място в дървената основа. Всяко ниво на пъзела в е различен цвят и детето може по-лесно да се ориентира в поставянето на правилните части. Полезен е за сензорно обучение за осъзнаване на формата, съпоставяне и сдвояване. Освен това помага за упражняване на фини двигателни умения и насърчава когнитивното развитие.

Цветните нива на пъзела стимулират малките деца да решават проблеми, чрез съпоставяне на частите, помагат им да оформят правилна завършена форма – кръг, като същевременно стимулира математическото мислене,  ученето за последователност, съпоставяне, сдвояване и научаване на обикновените дроби.

Пъзелът е подходящ за малки деца, ученици и за деца със специални образователни потребности. Вдъхновена от този пъзел създадох образователни карти, с които децата да научат по-лесно дробите. Картите представляват числови изрази на дроби и дроби под формата на разделен кръг, всеки кръг е със съответния цвят от дървения пъзел. Във файла има и една празна карта, която може да ламинирате и да пишете с маркер върху нея.

Възможности за игра

  • Постройте пъзела в основата, като се ръководите от цветовете на частите на основата;
  • Изградете кръг извън основата, за да помогнете на детето да разбере сложната концепция на дробите и му обяснете с примери.  Например: Имаме цяла пица, хайде да я разделим на 4 равни части.
  • Изградете еквивалентни дроби извън основата.
  • Изградете и напасвайте дроби с части на пъзела и картите;
  • Очертайте частите на пъзела на бял лист и упражнявайте дробите.
  • Очертайте частите на пъзела и играйте на игра “Направи си пица”, това ще помогне на детето да развие своето въображение и логическото мислене.

Обожавам подобни пъзели, които дават много възможности за игра и помагат на децата да разберат сложни математически концепции, като деление, последователност, дроби и други. За мен като родител е важно да направя ученето да е лесно и забавно, а с този пъзел наистина много се забавлявахме.

 

 

 

 

Можете да намерите многослойния дървен пъзел за изучаване на дробите тук:

Образователните карти за изучаване на дробите, създадени от Анелия, можете да намерите тук:

За автора

Анелия Карамфилова е ерготерапевт и майка на две момчета. Първото ѝ дете Ники я вдъхновява да създаде блога „Светът на Ники”, където качва авторски образователни материали за деца със специални потребности. В стремежа си да научи повече и да бъде полезна за детето си, сменя професията си и става ерготерапевт. Основната цел на Ани е да бъде полезна на другите родители и покаже на родителите на деца със СОП, че с много занимания и игри се постигат страхотни резултати.

Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:

Facebook

Instagram

TOP