Детективска агенция Kosmos

К

аква загадка само е човешкото тяло!  А децата са наистина запленени да научат възможно най-много за това наше тяло-машина, което работи ден и нощ без почивка, извършва сложни операции, които дори и най-технологичният компютър не може да прецизира - мигане, вдишване и издишване, работата на сърцето, изпитване на болка или пък наслада от любимия десерт. Тялото е невероятен механизъм и наша отговорност е да го поддържаме силно, здраво и щастливо. 

За да насърчим и включим  децата от рано в тази задача, е необходимо да им представим по-от близо (и достъпно) как точно се случва всичко – да ги запознаем с органите – например, чрез различни макети на човешкото тяло, пъзели или с помощта на книжки. 

Да ги насърчим в научните експерименти, да оформим тематични сензорни игри. Още по-добре, ако комбинираме с голяма доза забавление – като например игри, които хем да заинтригуват и поощрят въображението, така и да насърчат познанието. Като играта “Пръстови отпечатъци”, с която малкият любознайко влиза в ролята на детектив, събирайки отпечатъци със своите инструменти и изследвайки ги с помощта на познанията си за нашето тяло. 

А какво точно са пръстовите отпечатъци и за какво служат?

Те са наш идентификационен белег – строго индивидуален за всеки човек. Te са съвкупности от линии и ивици, описващи долната повърхност на десетте пръста на ръката. Не могат да бъдат прoменяни и си остават маркери на идентичност.

Пръстовите отпечатъци са един от първите способи за установяване на самоличност (много преди ДНК изследванията да бъдат въведени). Защото тези папиларни рисунки първо се снемат доста бързо и лесно – чрез притискане на предварително натопен в мастило пръст към хартия или чрез снемането им от дадена повръхност. И второ – защото този рисунък винаги остава един и същ, независимо от възрастовите и физическите промени в тялото през годините. Той е незаличим и не може да претърпи деформация. 

И след като запознаем детето с това, ни остава да се забавляваме заедно с играта, защото какво по-хубаво можем да предложи на нашето тяло от споделеното време в игри, общуване и забавление – заедно с дечицата.

 

 

Детективски комплект за пръстови отпечатъци можете да намерите тук:

Подходящ за деца над 8 години. Съдържа упътване на български език.

За автора

Михаела Божилова е лекар по професия. По време на първото си майчинство открива света на Монтесори и днес вече голяма част от ежедневието й и това на  децата й е вдъхновено от Метода. Създадва инстаграм страницата си точно и с таква цел – да споделя своя начин и виждане в помощ на родители монтесори – ентусиасти (а и не само) и да обменя идеи. Най-любимото й нещо са игрите с децата и да ги наблюдава как придобиват нови умения и знания. 

Още от Михаела вижте тук.

TOP