К

акво е киборг? Може би във вашето семейство или в класа ви в училище има някой с пейсмейкър или протеза. Ако е така, значи вече познавате един киборг! Киборгът всъщност представлява комбинация от човек и машина – с други думи, същество, което е съставено едновременно от изкуствени и естествени части на тялото. Някои хора дори биха те нарекли киборг, ако носиш очила с диоптър, но в този случай доста хора ще бъдат киборги, а това би било малко скучно.

Днес ви предлагаме да изследвате хидравликата, пневматиката и роботиката с ваша собствена гигантска киборг хидравлична ръка! Използвайки над 200 пластмасови части и тръби с бутала, които да напълните с вода, изградете страхотна механична ръка, която използва хидравлична мощност, за да симулира движенията на човешката ръка – не са необходими двигатели или електричество! Веднъж сглобена, киборгската ви ръка застава върху собствената ви ръка като ръкавица, с механични пръсти, които управлявате със собствените си пръсти и които могат да хванат предмети с достатъчно сила, за да ги повдигнат.

Пълноцветно упътване от 40 страници на български език  ръководи изграждането на модели и експериментите и предоставя интересна научна информация за това как пневматичните и хидравличните системи се използват в индустриалните роботи, за да подпомогнат различни задачи в съвременния ни свят.

Готови ли сте да сглобявате? Да запретваме ръкави.

Започваме с поставката за дланта, рамката на ръката и пръстите. Винаги бъдете търпеливи и отделяйте частите от рамките им, чак когато това се упоменава в инструкциите.

Цилиндрите, буталата и маркучите са сред най-важните компоненти на вашата киборг ръка. Те са пълни с вода и пренасят движението от вашите пръсти към тези на ръката.

Ръката може да бъде конфигурирана по три начина – лява, дясна и подобна на птичи крак, с палец в центъра – и може да се регулира така, че да отговаря практически на всички размери на ръката.

Опитайте се да вземете и задържите различни предмети като бутилки, моливи, дребни предмети!

Вашата Киборг ръка е машина, която можете да носите върху тялото си. Следователно, бихте могли да я наречете екзоскелет. В днешно време специалисти по света разработват изкуствени екзоскелети, защото тези устройства могат да бъдат полезни на хората по множество начини.

 

В бъдещето със сигурност ще виждаме повече хора, носещи различни технологични устройства върху или вътре в телата си. И може би някой ден наистина ще се чудим дали човекът срещу нас е човек или машина.

Tекст: Krokito.bg
Снимки: Диана Чешмеджиева
 
TOP