Chipz – Интелигентният приятел

M

оже ли един робот да бъде толкова сладък, че да ти се прииска да го гушнеш? Според моя син – може. Кой е роботът, който успя да предизвика такива чувства у него? Името му е Chipz, а прякорът – Интелигентния. Синът ми го намира за сладък, защото е 

„малък, но умен, издава звуци, има светещи сини очи и цели 6 крачета“. 

Трябва да призная, че аз също намирам Chipz за симпатичен. Може би дори това е най-симпатичният робот-играчка, който съм виждала. Има стабилна конструкция, защото е изработен от висококачествена пластмаса. Освен това наистина е интелигентен и заслужено си е спечелил славата на умник. Той притежава някои изключително ценни за роботите, а и за хората умения, като:

  • Ориентира се отлично в заобикалящата среда. 
  • Не обича да досажда. Ако не му обърнете внимание повече от 60 секунди той няма да ви притеснява повече и ще се самоизключи.
  • Може да следва собственика си. За целта е нужно само да включите режим „Следвай ме“, да поставите ръката си пред лицето му и да я движите напред, а той ще я последва. 
  • Може да излезе сам от всеки лабиринт, защото разпознава кога има препятствия пред него и ги избягва. Само го настройте на режим „Изследовател“ и наблюдавайте внимателно движенията му. 

Chipz има и още един режим – „Стенд-бай“, по време на който очаква команди от вас. По-добре не го карайте да чака твърде дълго, защото той е малко нетърпелив и започва да потропва с крак и да издава звуци, когато не стане на неговото. Да ви напомня на някого? 😊 Тук е моментът да споделя с вас, че любимата команда на моя първокласник към неговия нов високотехнологичен приятел е: „Chipz, донеси ми молива!“

Иска ми се да кажа, че сглобяването на робота Chipz е лесно като детска игра, но не е точно така. Това се дължи основно на факта, че той се състои от над 100 части, включващи два електромотора и платка с вградени инфрачервени сензори. Този факт прави робота високотехнологична играчка, предназначена за деца от 8- до 14-годишна възраст. Моят син в момента е на 7 години и все още не притежава уменията да сглобява сам подобни електронни играчки, затова се наложи татко му да му помогне. Хубавото е, че за да улеснят процеса по сглобяването производителите от Kosmos са добавили в комплекта отвертка и практична книжка с инструкции стъпка по стъпка. В книжката ще намерите също и комикс с интересна история, която вдъхва живот на робота Chipz и превръща играта с него в забавно приключение за децата. 

 

 

Чипц – интелигентният робот

можете да намерите тук:

Подходяща е за деца над 8 години.

За автора

Елица Дякова е майка на един 7-годишен чаровник с огнена коса и огнен темперамент. В профилите си във Facebook и Instagram тя разказва впечатленията си за различни детски покупки, предлага забавни крафт идеи за деца и споделя личния си опит на тема майчинство.

TOP