Трите прасенца

В

сички познаваме отлично историята за трите прасенца. Особено родителите. Аз лично съм я чела поне десетина пъти на сина ми. Това, което не знаех обаче е, че има настолна игра, вдъхновена от нея. Тя е на френския бранд Janod и е създадена специално за децата над 3 години, които обичат приказката за трите прасенца и големия лош вълк. 

Правилата на играта накратко

Започвам първо с това, че за играта са нужни между двама и шестима участници. Тя се състои от 54 илюстровани карти и 3 дървени зарчета, които им съответстват. Опаковката ѝ представлява малка картонена кутия, която е удобна за съхранение и пренасяне при пътуване. В комплекта е включено и упътване с легенда на няколко езика, сред които е и българският, разбира се. Картите играят ролята на своеобразен строителен материал (сламени, тухлени и дървени стени и покриви), който е необходим на играчите, за да построят с него къщичките на прасенцата. Целта на играта е да си първият, който е построил общо 3 къщи (от слама, дърво и тухли) преди вълкът да се е появил и да ги е издухал. 

Кой играч каква къщичка да построи зависи от късмета му при хвърлянето на заровете – всеки трябва да вземе само съответстващите на зара карти. Сигурно сега се питате, а какво е изобразено на заровете? На четири от общо шестте страни на заровете има картинка на материалите, необходими за строежа на къщичките – на тухлички, дърво, слама и на покрив. На останалите две страни има илюстрации на вълка и на въпросителен знак. Въпросителният знак (?) дава право на играча да си вземе една карта по свой избор (покрив или стени). Докато изображението на вълка (🐺) означава, че има възможността да издуха една или две къщички на своите противници. Подобно на приказката, и тук вълкът няма достатъчно сила, за да разруши тухлената къща. Следователно може да издуха само сламената и дървената.

Нашите впечатления

Синът ми харесва настолните игри и тази го заинтригува веднага щом я видя. След първата ни игра беше много въодушевен и пожела веднага да играем и втора. А след нея и трета… 😊 Piggy Story на Janod беше поводът вкъщи отново да разлистим книжката „Трите прасенца“. Този път обаче моето момче я прочете само, защото вече е първокласник. Личните ми впечатления от играта също са положителни. Харесва ми, защото е оригинална, лесна, забавна и развива фината моторика на малчуганите. 

Най-забавната част от играта за сина ми безспорно е моментът, когато му се паднат два или три зара с изображенията на вълка, защото те му дават правото да издуха сламените и/или дървените къщички на своите опоненти и да стане победител. Това обаче може да се случи само ако е похапнал добре на закуска, защото според правилата на играта за успешен опит се счита единствено този, при който картите са се обърнали. 

За автора

Елица Дякова е майка на един 7-годишен чаровник с огнена коса и огнен темперамент. В профилите си във Facebook и Instagram тя разказва впечатленията си за различни детски покупки, предлага забавни крафт идеи за деца и споделя личния си опит на тема майчинство.

TOP