О

божавам дървени играчки, които „растат“ с детето. Смятам, че основното приложение на една играчка е само началото на играта с нея. Винаги можем да развиваме и надграждаме приложението на образователните дървени пъзели, използвайки ги дълго време според уменията и знанията, които развиваме у детето.

Дървеният пъзел на Goki с българската азбука е сред любимите на моите момчета играчки за запознаване с буквите и същевременно чудесен материал, който може да се използва по няколко различни начина. Неслучайно е определен като обучителна игpaчĸa, пoдxoдящa зa paзвивaнe нa лeĸcиĸaтa, лoгиĸaта, пaмeттa и финaтa мoтopиĸa.

Състои се от дървена дъcĸa и 30 дъpвeни бyĸви, които трябва да се наредят на правилните места в азбуката, следвайки очертанията на съответната буква. Този вид пъзел позволява на детето да играе по няколко различни начина, като същевременно развива различни комбинации от умения.

Ето кои са начините, по които играем най-често с децата:

Запълване на отворите със зрънца

Това е едновременно игра, с която опознаваме буквите и развиваме фината моторика, тренирайки умението за пресипване на храна с лъжичка. Така детето развива двигателни умения и координация между очите и ръцете. В началото играем, като избирам максимум три букви, които поставям в малки панички със зрънца ориз и/или леща и моля детето да открие местата, на които отговарят тези две букви и след това да ги запълни със зрънцата. Колкото по-често играем и колкото по-голямо става детето, толкова повече буквички “запълва” наведнъж.

Разопаковане на буквите

С тази игра отново целим да тренираме малките детски ръчички, като същевременно помагаме на детето да запомня и разпознава буквите. “Опаковаме” всяка една буквичка в алуминиево фолио, в станиол или пък в бебешко чорапче. Поставяме “опакованите” букви в купа и даваме на детето да ги отваря едно по едно, да каже коя буква се крие в опаковката и да я постави на правилното място на дъската. Тук има и елемент на изненада, който прави играта още по-забавна за децата.

Писане на първи думи

Първите стъпки в писането на думи започват именно с такива забавни пъстроцветни буквички. Помислете кои трибуквени думички са любими на вашите деца и им покажете как се пишат. Моите деца започнаха уроците с думички като лъв, рак, сок и чук. Аз пиша думите върху лист с букви с приблизителни размери като дървените буквички от пъзела на Goki. Децата поставят буквите на съответното място, докато „изпишат“ самички думичката. Следващата стъпка е да ги изписват сами без да гледат думата, т.е. казвам „Хайде да напишем думата лък“, детето търси необходимите буквички и ги подрежда в съответния ред.

Изрязване на буквички

За да изследваме формите на буквите, ги очертаваме с молив върху лист хартия, оцветяваме ги и ги режем, след което отново ги поставяме в съответстващата им дупка върху дъската. Можем да използваме хартия от цветно блокче за апликации и така да учим и цветовете. Децата могат и да ги режат самички, което добавя още една тренировка за ключово умение. Използвайки дървените буквички можем да си направим от хартия или картон неограничен брой буквички и така да изписваме думи с повече срички или дори цели изречения.

Криеница с азбуката

Скривам няколко буквички от азбуката из апартамента на лесни скришни места и моля детето да ми помогне да ги открием, за да ги върнем при техните приятелчета върху дъската. Следва забавно тичане и търсене из дома, докато намерим всички скрити буквички. За да направя играта по-образователна, понякога крия буквите на места, които започват с тях. Например буквичката В може да се крие под възглавницата на детето, буквата З в захарницата, а буквичката М да е под масата. Обсъждаме кои предмети в стаята започват с буквата, която търсим и проверяваме дали не се е скрила там.

За автора

Кристина Орсова е блогър, автор на детска книга „Юнашко камъче“ и майка на две момчета. За нея времето, прекарано в игра с децата, е най-ценното време от деня и смята, че именно чрез игри децата учат най-лесно и дълготрайно. В своя блог споделя кулинарни рецепти, пътешествия и занимания с децата. 

Научете повече за нея:

TOP