Среща с извънземно

П

редполагали ли сте, че е възможно пластилинът да е интелигентен? Интелигентният пластилин е играчка от силиконови полимери с особени физични свойства.

Ако върху него се въздейства бавно и слабо, пластилинът е мек и се държи като дъвка. Когато обаче върху него се въздейства бързо и силно, той остава твърд. В науката материалите с такива свойства се наричат ненютонови течности.

При обикновените (нютонови) течности се наблюдава флуидност, т.е. когато към течността се приложи сила, възниква поток от частици – течността започва да тече. Това се дължи на факта, че позициите на атомите в една течност не са постоянни. Нютонови течности са водата, разтворите и др. 💦

За разлика от тях, ненютоновите течности се състоят от големи молекули, които образуват сложни пространствени структури. Кръвта (по-точно кръвната плазма) например е ненютонова течност.🩸

Нашият интелигентен пластилин съдържа високоеластичен течен силикон, вид ненютонов флуид, което го кара да се държи като гъста течност при бавен и слаб натиск и като еластично твърдо тяло, когато рязко приложите сила.

Като много други научни открития и интелигентният пластилин е създаден погрешка! Това се случва по време на проучвания за заместител на каучука през Втората световна война. Един предвидлив собственик на магазин за играчки от Кънектикът решава да изпробва възможностите за игра на новия материал и го поставя в яйцевидни пластмасови кутии, тъй като наближава Великден. 

През 1968 г. астронавтите от Аполо 8 отвеждат Silly Putty, както е търговското име на играчката, в лунна орбита. Целта е да се забавлява отегчения екипаж, но не само: интелигентният пластилин се използва за задържане на инструменти при нулева гравитация. Други полезни негови приложения през годините са укрепване на захвата при спортисти, играчка за животни в зоологическата градина и дори платна за картините на художника Джордж Хорнър. 

Ето няколко страхотни експеримента, които можете да направите с интелигентния пластилин, за да се убедите сами в невероятните свойства на ненютоновите течности:

Експеримент 1:

Отворете съда и размесете съдържанието. Оформете чудовище и го поставете върху сините крака, сложете ръцете, притиснете очите на мястото им. Готовото чудовище поставете върху лист хартия или върху стара чиния. Наблюдавайте как след няколко минути чудовището ще се размекне и ще се разтече.

Експеримент 2:

Оформете една змия и я поставете върху пластмасовата форма. Наблюдавайте как змията се разтича по формата. Пробвайте с други форми и чудовища или поставете пластилина вътре в пластмасовата форма. Вижте как изглежда, когато отново го извадите.

_DSC0173g
_DSC0177g

Експеримент 3:

Оформете топка. Хвърлете я на пода. Тя отскача ли обратно? Вземете пластилина и отново направете топка. Бавно я разделете на части. Пластилинът е жилав като дъвка и се тегли на конци. Отново оформете топка, но този път със сила я разделете на две – пластилинът се разкъсва.

 

 

Можете да намерите комплектът с експерименти “Чудовище от интелигентен пластилин” тук.

Играта е подходяща за деца над 8 години.

 

За фотографа

Яна Лозева е фотограф на свободна практика и майка на Андрей, 10г. Сред любимите й теми за снимане са театрални спектакли, улична фотография и портрети. Автор е на няколко самостоятелни изложби – „Пряка светлина“ (2014), „Адата“ (2015), „Ела при мен“ (2018), „Терминал“ (2019), а също и на книгата „Дълго лято“.
Повече за работата ѝ можете да видите на
Tекст: Krokito.bg
TOP