Д

нес използваме този страхотен фоторазказ за заека-пътешественик, който обикаля света в своя моркомобил, за да поговорим за ползите от пътуването за децата.

Може би първата ви мисъл е, че пътешествието с малки деца е скъпо и изморително, а ползите – съмнителни, тъй като децата няма да си спомнят нищо. Експертите обаче твърдят, че всяко пътуване може значително да стимулира развитието. Специалисти в областта на детската психология и образование смятат, че пътуването може да разшири света на децата, като ги направи по-съпричастни към културните различия и им помогне да се адаптират към променящите се ситуации. То дори може да оформи езиковото им развитие от най-ранна възраст.

„Децата ще започнат да изучават инструментите за развиване на смислени взаимоотношения, особено по отношение на различията…“, казва д-р Робин Ханкок, специалист по глобално образование от Bank Street College. 

„Пътуването има потенциала да създаде нов разказ, който учи децата за приликите с другите, и полага силна основа, особено в ранните години… Имаме потенциала да отгледаме поколение, което знае как да живее и съжителства взаимно.” Най-активното развитие на мозъка се случва през първите пет години от живота на детето. Обграждането на децата от раждането им с хора, които са различни от тях, „нормализира“ това преживяване.

Дори да не помни конкретни случки и гледки, те влияят на развитието на детето. 

„Пътуването и образоването на децата за ролята им на граждани на света, когато са малки, гарантира, че ще запазят това послание в зрелите си години“, каза Ханкок. „Когато някой започне навик или традиция… в началото на живота си, това се превръща в основата, през която той гледа на света до края на живота си.”

А ето няколко съвета към родителите на малките пътешественици:

  • Използвайте игрите у дома, за да разказвате за пътешествия до други места и да стимулирате любопитството на децата към новото и различното.
  • Децата трудно ще запомнят туристическите забележителности. Това, което остава за тях са преживяванията. Отделете време да им покажете ежедневието на хората, защото мозъкът на детето е склонен да създава връзки въз основа на това, което му е познато.
  • Стимулирайте децата си да играят с други деца. Те ще намерят начин да общуват и ще разберат, че не всички говорят техния език.
  • Подгответе ги за пътуването – разкажете им за начините за придвижване, особеностите на местната кухня, разликите в климата… Вземете любима играчка, която ще носи успокоение в моментите на дискомфорт, но и ще сподели преживяванията!

 

 

Можете да намерите героя от нашия фоторазказ тук:

Заекът-пътешественик в моркомобил е подходящ за деца от 1 до 3 години.

За фотографа

Надя Андреева е фотограф. Обича да снима хора. Предпочита естественото осветление и непринудените кадри, а фотографията за нея е начин да обърне внимание и да подчертаe всичко красиво, нежно и емоционално наоколо. Надя обича да снима семейства в обикновен ден, у дома, на улицата, на разходка в парка. Запазва в кадри живота на хората такъв, какъвто наистина е – веселите мигове, любимите занимания, домашния уют, усмивките и пакостите на децата, игрите с домашните любимци.

Още снимки от Надя вижте тук.

Tекст: Krokito.bg 
по материали от travelandleisure.com
TOP