Йо-хо-хо и бутилка ром!

В

аканцията е в разгара си! На море, на планина или просто целодневни игри в парка? Какво да правим обаче, ако лошото време провали плановете ни за ежедневие под открито небе? Ето пет предложения от нас за домашни пиратски занимания, с които да останете в лятна тематика:

1. Търсене на съкровища

Едно вълнуващо пиратско приключение може да избави всеки от скуката. За целта просто скрийте съкровищата на различни места из къщата и направете карта с указания, която води към тях. Съкровищата могат да бъдат всякакви – лакомства, книги, малки играчки. После разменете ролите – нека децата скрият съкровищата и нарисуват карта с инструкции.

2. Модно ревю

Обличането на малките деца в големи дрехи винаги действа разведряващо. Жури от родители и целеустремени млади дизайнери, превръщащи хавлии в рокли, плажни чанти в шапки и какво ли още не! Включете картон или хартия, маркери и гримове, които могат да послужат за направата на автентични пиратски костюми. Ревюто може да бъде състезателно – с малка награда за най-оригинален дизайн, или просто развлекателно. Вие измисляте правилата!

3. Пиратски кораб

Построяването на лагер у дома от възглавници и одеяла е любим спомен на много деца, но ние ви предизвикваме да събудите своята инженерна мисъл. За пиратски кораб ви трябват основно мачта (от дръжката на бърсалката за почистване на пода, например) и платна, които да закрепите за нея чрез ластици или въжета. Платната могат да бъдат чаршафи или покривки, а палубата да изградите от възглавници и одеяла.

4. Пъзели

Подреждането на пъзели е сред най-любимите занимания на поколения деца и възрастни! Пъзелите учат децата на понятието “цяло” и концепцията за част от цялото. Подреждането на пъзел изисква едновременно разсъждение и въображение. Опитайте различни варианти, като усложнявате задачата: например подреждане с помощта на картинката и без нея или пък подреждане за скорост. Когато тази игра ви омръзне, пъзелът може да се превърне в чудесна декорация на детската стая. Залепете внимателно парчетата на картон, забийте пирон в стената и имате красива картина с пиратски сюжет!

5. Пиратски литературен клуб

Пиратският кораб може да послужи за всякакви игри, които децата да измислят сами. Разказани са хиляди пиратски истории, но нищо не пречи да бъдат измислени още, вероятно дори по-добри такива.

Започнете с „Имало едно време…“ Всеки играч има право да продължи само с една дума. Тази игра можете да играете и без да знаете какво пишат останалите, като всеки пише едно изречение на лист и сгъва листа така, че другите да не могат да видят. За да се получи смислена история не е излишно да се замисли предварителен условен сценарий. Когато достигнете края на листа го разгънете и прочетете пиратската си история!

Морско чудовище: Играта работи на същия принцип. Един играч започва да описва чудовището и всеки следващ добавя по една характеристика, така че да стане възможно най-ужасяващо. Можете да завършите играта като нарисувате описания звяр. 

Импровизирана поезия: Един играч казва стих, а следващият трябва да продължи с друг, който се римува с него  и т.н. Нека децата казват първия ред, а възрастните да намерят римата.

 

 

 

Можете да намерите пиратския пъзел тук:

Подходящ за деца на възраст между 4 и 7 години. Съдържа плакат. Брой части: 36

За фотографа

Надя Андреева е фотограф. Обича да снима хора. Предпочита естественото осветление и непринудените кадри, а фотографията за нея е начин да обърне внимание и да подчертаe всичко красиво, нежно и емоционално наоколо. Надя обича да снима семейства в обикновен ден, у дома, на улицата, на разходка в парка. Запазва в кадри живота на хората такъв, какъвто наистина е – веселите мигове, любимите занимания, домашния уют, усмивките и пакостите на децата, игрите с домашните любимци.

Още снимки от Надя вижте тук.

Tекст: Krokito.bg
TOP