Л

ятото започна и приключения ни дебнат отвсякъде. Независимо дали с децата обичате да бъдете в прегръдките на планината, да се радвате на прохладата между дърветата в градските паркове или да похапвате сладолед в градината, има няколко пособия, които ще предизвикат още по-големи усмивки и ще направят дните ви още по-пъстри. Искате ли да ви разкажа за тях? Предполагам, че да.

ХВЪРЧИЛОТО 🪁

Не се сещам за по-красива гледка от хвърчило в небето по залез слънце. Представете си го – безброй пухкави облаци в топли цветове, снопчета от слънчеви лъчи между тях и силуетите на деца с хвърчило, които опитват да танцуват с вятъра. Очите им са пълни с искри, а гласчетата им са като звънчета, които те разтапят с песента си. Не съм чувала по-приятни възгласи от тези, които издават децата гонещи хвърчило.

Единственото условие за успешното пускане на хвърчило е да има вятър. Има хора, които опитват да го пуснат в спокойно време, като пробват да го издигнат тичайки с него. Получава се, но ефектът не е същият. Идеята на заниманието е да се насладите на танца между хвърчилото и вятъра. Няма как да го направите докато опитвате да тичате по-бързо и по-бързо. Можете да пускате хвърчило където пожелаете – на поляната, на морския бряг, в градината. Навсякъде, където има достатъчно пространство то да полети и няма опасност да се заплете в клоните на някое дърво или жици. 

Ние с децата пуснахме нашето в Южния парк на столицата. Всички имахме желание да опитаме да го държим и водим и на всички много ни хареса. В зависимост от това, колко силен е вятърът, как духа и колко отпуснете връвта, хвърчилото се движи по различен начин. Понякога се рее кротко и само панделките на опашката му игриво се развяват, друг път цялото описва кръгове в небето, а може и цялото да танцува хаотично в най-различни посоки.

В деня в който пускахме хвърчило, в чантата си по случайност бях сложила и един самолет Eagle Jet от Goki и нямаше как да пропуснем да поиграем и с него и да сравним неговия полет с този на хвърчилото. Играчката се предлага в доста компактна опаковка, под формата на пъзел, който всяко дете лесно може да сглоби и разглоби след занимания. Тялото на самолетчето е изработено от много лек дървен материал, а отпред има пластмасова перка. Тя се задвижва чрез ластик, който се усуква преди самолетчето да бъде отпратено в пространството. Разположението на крилете му може да се регулира и в зависимост от това, как ги наместите и го хвърлите, то се движи по различен начин – издига се, прави лупинги, лети право напред или полита надолу в опит да кацне безаварийно. Полетът му зависи и от вятъра и може да бъде както много лек и романтичен, така и доста екстремен. С това самолетче можете да играете навсякъде. Ако го вземете с вас на море, внимавайте да не попадне във водата, тъй като има опасност някои от елементите му да се деформират.

КОМПЛЕКТ РАКЕТИ ЗА ТЕНИС С ТОПЧЕ 🏓

Това е още една любима моя игра. Харесва ми да се движа, а движението в комбинация с игри с децата, подскачане и усмивки, ми носи още по-голямо удоволствие. Ракетите на Janon са подходящи за ползване навсякъде, дори и във водата, стига да ги приберете мокри в чантата. С децата още не сме стигнали до морския бряг с тях, но пък за сметка на това редовно ги взимаме с нас в планината или играем с тях на двора. Замислям се дали не ни трябва още един комплект, тъй като Кай повече иска да играе с мен, отколкото с Пипи, понеже тя по-бавно напредва. Ако имаме още две ракети, ще можем да играем в отбори по двойки и заедно да ставаме по-добри.

Освен по класическия начин, с удрянето на топчето във въздуха към партньора, можете да си измислите и други игри, с ваши правила. Ето например, аз измислих кротка такава, в момент когато вече бях изморена и исках да си почивам, а Кай искаше да играем още. Хрумна ми, че можем да се състезаваме кой ще задържи най-дълго топчето върху хилката си, която държи във въздуха с една ръка. Друг вариант е да се състезавате кой най-много последователни пъти ще тупне топчето върху хилката си. Това са два варианта, които могат да се играят и в седнало положение е укротяват емоциите.

Тези фунии за изстрелване на топче чудесно се комбинират с ракетите от Janod. Моите деца се занимаваха с тях като се редуваха – единият изстрелва топчето с фунията, а другият да опитва да го удари с една от ракетите. Също така се състезаваха кой ще изстреля топчето си по-високо, тъй като имаме два комплекта. Един ден заниманията с тези фунии на двора толкова ги плениха, че не забелязаха как аз изядох почти цял сладолед! И не, не сме им забранено да ядат сладоледи, но колкото и да получат, винаги поглеждат и към моя и питат „Може ли само да си близна?“

Има ли нужда да ви казвам колко много обичат децата да рисуват с тебешири? Ние винаги имаме поне една дузина. Рисуваме с тях на двора, в парка, на улицата, понякога и на терасата. Освен добре познатата игра „Дама“, рисуваме и пътища за играчките (предимно превозни средства и кукли); разказваме си приказки и сънища в рисунки; правим схеми на насекомите, които виждаме наоколо; чертаем игрища за заниманията с топка; просто преобразяваме плочките, като ги оцветяваме в любимите ни цветове. 

С тебеширите винаги може да се измисли интересно занимание. Независимо колко са децата наоколо, има ли минимум равен на тях брой тебешири, със сигурност няма да скучаят. Тебеширите на Goki са чудесен избор, тъй като опаковката съдържа разнообразни цветове, а размерите на отделните стикове са чудесно измислени (хем са удобни за хващане, хем са достатъчно големи, че да не се натрошат).

Преди няколко дни със семейството ми се качихме до една от хижите на Витоша. Бях взела разнообразни играчки (голяма част присъстват в този списък, а останалите можете да видите в тази статия) с които децата да се забавляват и да не скучаят, за да можем и ние с мъжа ми не само да усетим пълноценно прекараното време със семейството, но и да се отпуснем и евентуално да си починем с по чаша студено питие в ръка и безцелно насочени погледи към небето. И успяхме! Децата редуваха стрелянето с лък, с правенето на сапунени мехурчета, след това изстрелваха топчета, след това пак правеха сапунени мехурчета, след това се включвах и аз за една-две партии федербал, след това те пак правеха балончета. По пътя надолу, докато чакахме автобуса и докато се качвахме по стълбите му, пак правеха балончета. Отскочихме на гости на дядо им и при него пак се занимаваха с балончета. Състезаваха се кой ще направи най-голямото, кой ще направи най-много, кой ще хване най-много. Споделяха пособията си с другите деца. Правеха балончета на по-малките, понеже от личен опит знаеха, че по-малките най-много обичат да гонят балончета. 

Правенето на балончета е изключително красиво и приятно занимание, не мислите ли? Струва ми се, че не само за децата, но и за възрастните. Харесва ми да наблюдавам как крехките сапунени мехурчета се издигат високо над цветята и опитват да ни разказват истории с пъстрите цветове, които преливат по повърхността им. Гледайки ги, забравям за всичко останало и съм „тук и сега“. Всичко ми се струва много по-простичко и лесно и няма невъзможни неща.

Комплектите за правене на балончета от Goki са чудесни, понеже са малки и можете да ги вземете навсякъде с вас, а съдържанието им е толкова, че ще създадете безброй балончета с него. 

 

За автора

Цветана Недева е майка на две деца – Кай и Пирина. Творец е на произведения от хартия и създател на блога Kinderlist. Обича да се занимава с обогатяващи и развиващи я неща.

Вижте още от Цвети:

TOP