Училищата на Goki

„Ние правим играчки за деца, не от деца.”

150

милиона деца по света са ангажирани с детски труд, който ги лишава от основните им права и възможности. От години немската компания за играчки Gollnest & Kiesel GmbH & Co. KG се ангажира с изграждането на училища в Третия свят. Защото вярва, че образованието е изходът от бедността и детския труд.

„Като предприемачи ние винаги носим социална отговорност. С нашите играчки не само искаме да внесем повече приключения в детските стаи, но и да подкрепим онези деца, които иначе нямат шанс за образование. С развитието на училищата и нашите концепции за устойчивост, ние искаме да изпълним тази отговорност. Щастието на децата е близо до сърцата ни и ни движи – независимо дали става дума за разработване на нови идеи за игри или за подпомагане на по-добро бъдеще.”

Герхард Голнест

В сътрудничество с детските благотворителни организации „terre des hommes“ и „Kinder in Afrika“ до днес са построени 10 училища в развиващи се страни като Мали, Перу и Уганда. Там децата, които преди това е трябвало да работят в мините и фабриките, днес получават шанс за образование.

1 Phu Le, Vietnam, 2001

2 Jaén, Peru, 2002

3 Villa San Javier, Colombia, 2002

4 Berdossou, Mali, 2003

5 Berdossou, Mali, 2005

6 Negros, Philippines, 2007

7 Negros, Philippines, 2009

8 Bupoto, Uganda, 2011

9 Bupoto, Uganda, 2012

10 Bupoto, Uganda, 2013

11 Krokobite, Ghana, 2020 (в строеж)

В момента се изгражда единадесетото училище заедно с Arise e. V. То се намира в Гана, недалеч от столицата Акра. Там се обучават 60 деца на възраст от 2 до 10 години в помощни стаи. Досега в района не е съществувало училище или детска градина. Благодарение на дарения от различни организации, е закупен терен за строеж и скоро там трябва да се появи сграда, която малко по малко да расте с развитието на училището.

Снимки: @arise_e.v 

Tекст: Krokito.bg
TOP