История на игрите

З

наете ли, че някои от най-познатите и любими игри, които играете вкъщи са на повече от 3000 години? Настолните игри са нещо повече от забавление - те подсилват паметта, логическото мислене, социалните умения, фокуса и търпението, укрепват взаимоотношенията, обучават в екипна работа, повишават толерантността и балансират емоциите. Освен всичко изброено обаче, те са и страхотен начин да прекараме весело време със семейството и приятелите. Доказателството е, че някои от тях са натрупали завидна история. Вижте как:

Шах

Най-старата стратегическа настолна игра на света е любимо занимание за малки и големи. Думата “шах” идва от персийски и означава император, а думата “мат” означава мъртъв. Който умъртви противниковия император, печели играта. За родина на шаха спорят Индия, Персия и дори Китай. Произходът му е наистина древен – вероятно между III и IV век. Най-вероятен е индийският произход, като производна на играта “шатрандж”. С различните свойства (движения на фигурите и с тяхното разположение), играта е отразявала състава и свойствата на тогавашната индийска войска, образувана от четири части: слонове, бойни кули, коне и пехотинци. От Индия той се разпространява и в Персия, а след завладяването й от арабите, те пренасят играта в Европа.

Китайска дама

Играта е изобретена в Германия през 1892 г. под името “Stern-Halma” като вариант на по-старата американска игра Halma. Stern (от немски – звезда) е заради формата на игралното поле във формата на звезда. В началото на XX век се разпространява в САЩ под името “Chinese Checkers” – “Китайски пулове”, въпреки че произходът й няма нищо общо с Китай. Китайската дама е тактическа игра с много възможности. Задачата е да преместите всичките си фигури от другата страна преди противника. 

Табла

Това е една от древните игри – съществува от 3000 г. пр.н.е., според разкопките на Шаре Сукте в Иран. Смята се, че са се играла още в древен Египет, Шумер, Месопотамия и Персия. Играта позволява различни тактики, стратегии и вероятности. Табла е игра за двама, в която играят роля както късмета, така и способностите на играчите. Играе се с пулове, които се местят според резултата от хвърлянето на зарове, като един от двамата играчи печели, когато премахне всички свои пулове от дъската.

Го

Го е стратегическа игра за двама, най-популярна в Япония, Китай и Корея. Това е също много стара настолна игра – твърди се, че е измислена в Китай преди около 4000 години. Играта Го изисква големи умения, стратегия и финес и позволява безкрайно разнообразие, но правилата и частите са толкова прости, че и деца могат да играят. Амбициозните професионалисти обикновено започват чиракуване в ранна възраст и се обучават с години. Японската Го асоциация, основана през 1924 г., контролира турнирите и правилата и класира играчите, както професионални, така и аматьори. Съществува дори годишен световен шампионат по Го, който се провежда от 1979 г.!

Дженга (балансна кула)

Родена в Източна Африка, създателката на тази игра Лесли Скот владее английски и суахили. Дженга еволюира от игра на подреждане, която семейството й играе с прости дървени блокове. През 80-те години на миналия век, Скот започва да произвежда своята игра и да я продава под името „Jenga“, форма на думата kujenga на суахили, което означава „да строиш“. Традиционно Дженга се играе с 54 дървени блока, подредени в кула. Всеки блок е три пъти по-дълъг от ширината си. Играчите премахват всеки блок на свой ред, като го поставят отгоре, за да повишат височината на кулата, без да я събарят. Губи този, който събори кулата. Играта е проста и лесна за разбиране, и изкушава играчите за реванш. Успехът изисква баланс, търпение и сръчност.

Не се сърди човече

“Не се сърди човече” е една от най-любимите семейни игри в цял свят. Първообразът й е играта Пачиси, създадена ок. 500 г. пр.н.е. в Индия, където все още се счита за национална игра. Версията, която познаваме е създадена през 1914 г. от Йозеф Фридрих Шмит. От тогава хиляди деца и възрастни играят и обичат надпреварата с цветни пионки и зарче. Може да се играе от 2 до 4 играчи и печели този, който първи е успял да събере и четирите пионки в средата на полето.

Домино

Всички познават тази игра – класическо домино с 28 правоъгълни плочки. Доминото е създадено в Китай около 1120 г. В Европа идва през 18 век и в наши дни е една от най-популярните игри навсякъде по света. Може да се играе от двама до четирима човека. Целта е да сложиш всичките си плочки на масата преди опонентите. Доминото е забавна, семейна игра и развива първите математически умения на децата.

TOP