Татяна Иванова

Д

нес ви среащаме с Татяна Иванова, която мечтае да бъде първата българка в Космоса. Татяна е родена в Добрич, само на 20 години е, а вече е завършила и двата учебно-тренировъчни лагера в света - в Измир и в Хънтсвил. Нейната мечта се заражда когато е на 15, а само 5 години по-късно, Татяна се обучава по проект PoSSUM в Интернационалния институт за астронавтски науки в САЩ. Освен бъдещ астронавт, тя е и водолаз, писател и барабанист.

Как се зароди интересът Ви към Космоса? Проявявали ли сте го като дете – например, играехте ли си с ракети?

Като всеки човек винаги съм обичала да се взирам в нощното небе. Разбира се, когато съм била малка не е било с някаква умисъл, а чисто възхищение към емоцията, която пораждаше в мен. До последно си мислех, че ще се занимавам с изкуство като кариерен път и не съм предполагала, че ще се сблъскам с науката. Бях на 15г., когато осъзнато направих избора да преследвам лудата мечта да стана космонавт. Ако някой попита малкото ми аз каква мечтая да стана, когато порасна… със сигурност щях да отговоря певица или актриса.

Свирите ли още на барабани? 

За мое огромно щастие в университета има над 300 клуба и от скоро съм част от музикалния клуб, след 2 седмици ни предстои концерт. С мой състудент-учител направихме две изключително красиви песни!

“… Като цяло не се интересувам какво мислят хората, нито имам желание да опровергавам мнения, различни от моите. Нямам време за подобни неща, следвам пътя си и не губя фокус.”

Какво мислят сега хората, които намираха мечтата ви за непостижима, дори абсурдна?

Като цяло не се интересувам какво мислят хората, нито имам желание да опровергавам мнения, различни от моите. Нямам време за подобни неща, следвам си пътя и не губя фокус.

Какво Ви мотивира да преследвате мечтата си, въпреки трудностите, с които често се срещате?

Най-голямата ми мотивация е това да опитам от всичко, да усетя истинската нулева гравитация, да стъпя там, където никой не е стъпвал досега. Наслаждам се на пътя до звездите… Факт е, че е изключително трудно, но се и отплаща. Нищо друго на света не може да ми докара такъв екстаз, колкото самолетите, гмуркането и свободното падане!

Има ли определени личности, които са Ви вдъхновили да станете първата българка в Космоса?

Има безбройно много личности, които ме вдъхновяват генерално, а не специфично да стана космонавт… Хората, с които се заобикалям, държа да ме дърпат напред и да се изграждаме като индивидуалисти. Персонажът на „Катрин Бекет“ от сериала „Касъл“, Уентуорт Милър, Лейди Даяна и тн.

Кое е любимото Ви ново умение, придобито от подготовката Ви за астронавт?

Екстремните ситуации ме научиха на самообладание и пълна концентрация, може би това, съпътствано с гмуркането ми е любимо :)!

Кои са следващите Ви стъпки по пътя към целта?

Следваща стъпка започва лятото, когато се прибера. Ще изкарам курса за парашутисти със SkyDiveSofia. Разбира се, има още планове, но предпочитам да останат несподелени.

Какво предстои след постигането на тази цел?

Това е въпрос, за който е все още твърде рано да мисля. Представа си нямам.

Разбрахме, че скоро сте участвали в събитие, организирано от български културен център за деца в САЩ. Бихте ли ни разказали повече за участието си?

Г-н Марин Горанов и г-н Димитър Мавров организираха редица събития във столицата на САЩ – Washington D.C. Бях гост-лектор в Българския образователен и културен център „Св. Климент Охридски“, където имах възможност да разговарям с български деца и да им разкажа за космическата история на страната ни, за подготовката ми и по думи на родителите съм успяла да ги вдъхновя да преследват дори най-смелите си мечти. Освен това, презентирах и пред българския професионален клуб, което за мен беше чест, защото се запознах с реализирани сънародници тук, в САЩ, в различни професионални направления. Имах възможността да присъствам и на събитието по случай националния ни празник и 120 години дипломатически отношения между САЩ и България в Библиотеката на Конгреса, където се срещнах с посланика ни. Това бе най-хубата седмица от престоя ми тук до момента. Заедно с г-н Горанов възнамеряваме да организираме още събития с български училища в САЩ!

TOP