Н

ашите сетива - зрение, слух, обоняние, допир, вкус, проприоцепция и вестибуларна система играят важна роля за развитието на мозъка ни. Още от раждането ние използваме сетивата си, за да научаваме и изследваме света около нас. Децата, а дори и възрастните учат и запомнят най-добре, когато ангажират сетивата си. Сензорната игра е толкова важна, защото укрепва невронните пътища в мозъка, поставяйки здрави основи за учене и запомняне.

Сензорните играчки са чудесни за всяка възраст, но са особено полезни за деца със специални потребности.  Всяко дете има свои собствени предпочитания, но наличието на разнообразие от сензорни играчки е от съществено значение за образованието и развитието на децата и най-вече за децата със специални потребности, които учат и изследват света.

Сензорните играчки имат няколко основни цели.

На първо място, трябва да са забавни! Винаги избирам играчки, с които моите деца да се наслаждават на ученето. Също така осигуряват стимулация за сетивата, които децата със специални потребности така жадуват. Сензорните играчки предоставят на децата безопасен и естествен начин да се успокоят и да се съсредоточат.

Дървените играчки на Goki са много полезни и подходящи за сензорна стимулация. В тази статия ще разкажа за три дървени игри, които ще помогнат на детето да учи по забавен начин. За мен, като майка на дете със специални потребности и ерготерапевт, тези игри дават много възможности.

Дървена игра за памет Goki “Тежести”🏋️‍♀️

Целта на тази игра е детето да намери две еднакво тежки части, като използва сетивата си.

Ето няколко допълнителни предложения за игра:

 • Направете си везна от подръчни материали – ние използвахме закачалка, картонени кутии, въже и щипки. По този начин ще помогнете на дете визуално да онагледява различните тежести и ще научи разликата между по-тежко и по-леко, по-голямо и по-малко;
 • Играйте на игра за памет, като използвате еднаквите цветове на тежестите;
 • Използвайте триъгълните призми, за да развиете математическите умения на детето. Ние използвахме електронна везна, за да събираме и изваждаме различни мерни единици – грам и килограм. В края на статията ще откриете линк с допълнителни ресурси;
 • Използвайте триъгълните призми и ги подреждайте по големина – от най-малкка до най-голяма.

Игра за памет “Звуци”🔔

Тази игра е по-особена – не само заради страхотните елементи във формата на триъгълна призма, но и заради това, че трябва да бъдат запомнени не картинки, а звуци! Дванайсетте призми издават шест различни звука – разклатете, за да чуете звука и се опитайте да си спомните коя друга призма издаваше същия звук!

Освен за игра за памет, може да се използва за най-различни ритмични игри:

 • Играйте на “Разклати и стоп”- казвайте на детето да разклаща триъгълните призми, докато не му кажете стоп;
 • Играйте на “Бързо и бавно” помолете детето да разклаща призмите бързо, бавно, бързо бавно.
 • “Направи като мен” използвайте триъгълните призми и създайте ритъм, който детето да повтори;
 • Правете ритмическа гимнастика, като използвате триъгълните призми. Например: помолете детето да вдигне двете ръце нагоре, после наляво, надясно и т.н.
 • Игри с пляскане и следване на ритъм – подготвих работен лист, който да следваме и да създадем ритъм с пляскане, като използваме призмите като визуален инструмент. Например триъгълната призма с оранжеви ноти ни показва, че трябва да пляскаме.
 • Пуснете музика и следвайте ритъма, като разклащате триъгълните призми.

Игрите имат за  цел е да развият чувство за ритъм и координация, да развият внимание и памет, както и да помогнат за двигателното развитие на детето.

  Игра за памет “Звуци”🔔   можете да намерите тук:

Игра за памет “Осезание”🖐🏼

Страхотна тактилна игра за памет, която ще събуди сетивата! Със затворени очи и само чрез допир трябва да разберете кои от десетте фигурки са с еднакви покрития. Цветовете ще ви помогнат да узнаете дали сте се справили. Ще спечели този, който има най-чувствителни пръсти и най-силна памет, защото ще събере най-много цилиндри. Играта стимулира възприятието, паметта и различаването на разнообразни повърхности.

Допълнителни варианти за игра:

 • Ако детето изпитва дискомфорт от това да е с вързани очи, може да поставите цилиндрите в платнена торбичка и детето да открива еднаквите части само с докосване;
 • Помогнете на детето да подобри слуховата си памет като му казвате дума, на която първата буква е съответен цвят, например: Слънце, детето трябва да вземе и постави син цвят цилиндър, за жаба- жълто и т.н.
 • Играйте на игра за памет като поставите разбъркано цилиндрите във формата.
 • Задавайте въпроси на детето свързани с цветовете, тектурите, вкусовете и др., например: Какъв цвят са бананите? А с какъв вкус са? Целта на тази игра е детето да познава и поставя цилиндрите във формата.

Сензорните игри са важни, защото помагат на децата с увреждания да се научат да живеят по-пълноценен и по-щастлив живот. По-голямата част от нашето учене идва чрез способността ни да използваме сетивата си, за да запазим информация. Сензорните игри не означават само забавление, те са създадени за учене по забавен начин. Сензорната стимулация помага за растежа и развитието на синапсите в мозъка, което от своя страна подпомага развитието на когнитивни умения, усвояване на езикови умения чрез взаимодействие с други деца и терапевти, работа върху фината моторика, двигателните умения и развитие на социални умения чрез съвместна работа в група. Децата, които имат сензорна дисфункция не могат лесно да разберат съобщенията, които техните сетива изпращат до мозъка им, а чрез сензорните игри им помагаме да изградят тези умения в безопасна и грижовна среда.

Игра за памет “Осезание”🖐🏼 можете да намерите тук:

 

 

Допълнителните ресурси, създадени от Анелия за сензорните игри, можете да изтеглите тук:

Допълнителен ресурс “Тежести”

Допълнителен ресурс “Звуци”

За автора

Анелия Карамфилова е ерготерапевт и майка на две момчета. Първото ѝ дете Ники я вдъхновява да създаде блога „Светът на Ники”, където качва авторски образователни материали за деца със специални потребности. В стремежа си да научи повече и да бъде полезна за детето си, сменя професията си и става ерготерапевт. Основната цел на Ани е да бъде полезна на другите родители и покаже на родителите на деца със СОП, че с много занимания и игри се постигат страхотни резултати.

Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:

Facebook

Instagram

TOP