С книжки и игри в света на динозаврите

З

Замисляли ли сте се защо децата се вълнуват от динозаврите толкова много? Аз не познавам дете, което да не се удивлява от динозавърската тема. Ето някои от техните характеристики, които ги правят толкова интересни:

  • мистериозната им природа
  • огромните им размери
  • връзката им с еволюцията и историята на Земята
  • самият факт, че вече ги няма, но знаем, че са съществували
  • разнообразието от видове
  • удивителните им форми и умения

Откриването на останки и научните изследвания, свързани с тях, вдъхновяват любопитството и учебния интерес на децата във всяка възраст. Древният свят на динозаврите създава вътрешна мотивация за изследване на науката и вдъхновява откривателството.

Неизбежно сред детските книжки във всеки дом рано или късно се появяват енциклопедии за динозаврите. На пазара има огромно разнообразие и всеки ентусиаст може да открие това, което да прикове вниманието му – картинни книги, енциклопедии с капачета, поп-ъп издания, дори художествена литература с герои динозаври. А докато четем, разглеждаме и учим, темата за древните гиганти ни дава възможността да направим и едно от най-любимите ми неща, свързани с детството – да прелеем вземем темата от книгата и да я превърнем в игра.

Темата “динозаври” може лесно да се превърне в трансдисциплинарна тема, както често се организират учебните процеси в някои западни държави. Това означава, че всяко умение ще бъде развивано през точно тази тема и тя ще бъде обединяващото звено в ученето за известно време. Този подход се е доказал като работещ за децата – както в детската градина и училището, така и в домашното учене през игра.

Идеи за динозавърски игри, вдъхновени от книгите

  1. Разпознаване на силуетите на различните видове

Подходяща за деца на 2+

Всичко, което ще ви е необходимо за тази игра е добра динозавърска енциклопедия и магнити с динозаври. Вкъщи сме играли по подобен начин с различни книги, съобразени с възрастта. Първо четем, разглеждаме и коментираме, а след това оставям детето да свърже еднаквите видове от картинките в книгата с тези на магнитите. Обикновено играчките с динозаври включват най-популярните видове, които пък лесно се намират във всяка динозавърска енциклопедия.

2. Създаване/преразказване на истории

Подходяща за деца на 4+

Прочетете заедно енциклопедия или друг вид книга за динозаврите, а след това преразкажете историята, или пък измислете своя собствена, като използвате динозавърски фигурки или друг вид играчки, с които разполагате, за да разиграете театър. Може да използвате и мини-пъзели с динозаври, за да измислите и разкажете истории по тях.

3. Динозавърски разкопки

Подходяща за деца на 2+

Влезте в ролята на археолози и дино-изследователи. Непременно вземете със себе си поне една книга, която ще ви помогне да разберете какви са вашите открития. Заровете предварително фигурки на динозаври в кинетичен пясък, а след това дайте възможност на детето да направи своите открития. Водните видове може да поставите в кутия с вода, която да замразите във фризера.

4. Творчество

Подходяща за деца на 3+

Учените имат само предположения за това как са изглеждали динозавърските кожи, а децата могат да позволят на въображението да създаде нови идеи за това в какви цветове динозаврите са бродили по земята. Една от любимите ми енциклопедии за малки деца завършва именно с този призив, а този творчески комплект може да допълни преживяването.

5. Дино математика

Подходяща за деца на 4+

Винаги се възползвам от четенето на картинни книги, за да предложа математика през илюстрациите. Да преброим динозаврите на картинката, да преброим шиповете на опашката, да преброим отворените челюсти, да преброим краката, да видим хищниците ли са повече, или растителноядните…възможностите са безкрайни! Можем да направим броенето подходящо и за най-малките, като вкараме в играта предмети като тези кубчета с динозаври или фигурки с динозаври. Децата учат много повече, као могат да пипнат с ръцете си онова, за което говорим.

Като комбинираме четенето с играта по креативен начин, подпомагаме ученето през игра и по интереси, а детето остава с усещането за споделено, приятно преживяване. Същевременно, правим и две от най-важните неща за децата – стимулираме въображението и се забавляваме заедно.

За автора

Пирина Воденичарова (позната онлайн и като @empirina) е едно пораснало дете, което никога не спира да обича детските книги. За най-ценно свое качество счита съхранената си способност да се удивлява на света. Пирина е графичен дизайнер по професия и образование, но прави плавен завой към света на детското четене след раждането на сина си – Матей. Тя е създател и двигател на “Нито ден без книжки” – най-голямата общност за детска литература и насърчаване на детското четене в България. За най-голяма привилегия счита детската усмивка. Обича природата и се връща към нея по всевъзможни начини.
 
TOP