Клуб “Млад изследовател”

Е

сента е чудесен сезон с изобилие от вдъхновение и материали за старт с Кална Лаборатория. Идеята е да се създаде местенце за детето, като отправна точка за неговото изследване на природата навън. Калната лаборатория дава възможност за много различни видове игра – цапаща, драматична, социална и най-важното, самостоятелна игра. Ето и 5те най-важни момента, които ще ти помогнат да подготвиш Кална Лаборатория за детето ти.

1. Стартирай с малко

Може да си виждала вече страхотно оформени, подредени и декорирани лаборатории/кухни. Да, много са красиви, но не се обезкуражавай, че не можеш да постигнеш визия. Всъщност най-семплата лаборатория е достатъчно забавна и полезна. Тя съдържа 3 основни елемента:

  • Кофи/контейнери

Стари тенджери, тигани, кофички за пясък, тави за мъфини и форми за кекс. Всичко, което служи за съхранение;

  • Инструменти за разбъркване

Клечки, лъжици, бъркалки, лопатки и тн. Всичко, което ще е полезно на детето за игра с материалите, прехвърляне, разбъркване;

  • Работна площ

Маса, палети, свободна площ на тревата, стари столчета и дънери. Място, което детето да използва, за да поставя творенията си. Точно както в истинска кухня – пространство за материализиране на въображението.

2. Вземи предвид климатичните условия

Студът и влагата се отразяват на използваните инструменти, както и силното слънце. Имай го в предвид, когато създаваш местенцето, спрямо сезона, за да удължиш приложението на горните неща.

3. Стреми се към устойчивост

Двата основни ресурса, от които ще се нуждаеш за Кална Лаборатория са кал и вода. Ограничи наличното количество, ако не искаш мястото да се превърне в кална дупка. Задели определено количество кал и вода за всяка игра и разкажи и покажи на детето как да ги разпределя и използва рационално. В живота разполагаме с ограничен брой ресурси и това е много ценен урок. С малко въображение, калта и водата могат да се използват от едно творение за друго. А защо да не насърчиш детето да открива само нови източници от природата: дъждовна вода, локви и т.н. Това е изключително важно, ако държиш мястото да е устойчиво и семпло.

4. Добавяй естествени и сезонни материали

Оглеждай се и събирай сезонни материали. През есента това са тикви, листа, кестени, орехи. Зимата ни дава лед, сняг, шишарки, а пролетта и лятото – цветове, листенца, семена и различни треви и зеленини. Мисли локално и сезонно за заниманията в Калната Лаборатория.

5. Надграждай

Калната Лаборатория е добър старт за още много възможности за учене. В зависимост от интересите на детето, може да надграждаш и трансформираш пространството. Например в ресторант с меню в/у черна дъска за тебешир, което ще подпомогне речта и писането. Или може да превърнеш лабораторията в пекарна и да експериментирате с рецепти, което ще запознае детето с мерки и теглилки.

Калната Лаборатория дава възможност за развитие на креативността и безкрайни възможности за учене, чрез игра!

За автора

Ивелина Петкова е бранд дизайнер и маркетинг консултант. Създател на FRICHIC – един от първите лични модни блогове в световен мащаб, с който полага основите на модното блогване в България. Обича да създава съдържание с разпознаваема естетика и да говори искрено за темите, които я вълнуват – дизайн, мода и майчинство.
Вижте още от Ивелина:
TOP