Любимите игри на моето семейство

В

сяко семейство има своите традиции и моменти, в които да се забавлява и да изгради силна връзка помежду си. Аз съм абсолютен ценител на качественото семейно време и не спирам да търся начини да прекарваме пълноценни моменти заедно. Щастливото семейство е това, което общува и споделя емоциите и мислите си. Най-лесният начин да приучим децата да споделят е като играем с тях.

Нашите любими игри за семейни моменти са:

Ролевите игри

С тях децата свободно и спокойно споделят всичко, което са преживели през деня чрез своя герой. Използвам този подход, за да чуя и най-скритите им преживявания и гледната им точка. Голям помощник в тази игра са дървените роботи на Janod. Те имат силното качество да се преобразяват според желанията на децата, защото към комплекта има отвертка, която дава възможност роботите да се строят отново и отново по различни начини.

Играта на гъската

Играта на гъската изглежда лесна и е разпознаваема по правила, но всъщност е непредсказуема с всевъзможните си ходове и стратегии. Тя бързо се превърна в любима на моето семействo, защото е подходяща за малки и големи. Малките основно се учат с нея да броят и местят своята гъска, докато по-големите биха могли успешно да кроят планове и стратегии за спечелване на играта.

Балансна игра 

Балансната игра дава възможност да упражним търпението и концентрацията си, а в моменти на трудности предлагам на децата да играят заедно и по този начин да сплотят отношенията си.

Конструктор Град

Харесва ми да наблюдавам как чрез  дървения конструктор децата развиват своето въображение, създават различни форми и с това измислят различни истории. През това време съм по-скоро наблюдател на играта, отколкото участник, но научавам много за собствените си деца.

Игра за памет

На последно място в изброяването, но на първо в личната ми класация е играта “Мемори” – тя има за цел да развие зрителната памет на децата (а и на възрастните) и това е основната й характеристика. В нашия дом, обаче, тази игра има за цел да ни разсмее, да ни накара да се забавляваме и шегуваме и да прекараме много време заедно. Тя не ни омръзва и абсолютно винаги сме готови за нея.

Каквито и да са игрите на семейството е важно те да присъстват ежедневно във времето заедно, защото това е най-естествената форма на общуване на всяко дете.  Играта е основната на обучението и развитието на детето. Чрез нея то гради увереност, чувства се щастливо и обичано, развива социални и физически умения, а и активно развива речта си.

 

Да играем заедно е едно от най-значимите неща, които можем да направим за децата си. Не е задължително игровите дейности да са свързани с победа или постигане на някакъв резултат – детето играе заради самото удоволствие от играта. Наслаждавайте се и Вие на тези моменти, защото те са безценни и само чрез децата си можем отново да бъдем деца.

За автора

Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт, съпруга и майка на две шумни момчета. Обича да прекарва време с децата си и се старае да запомни всеки момент. В професионален план въвежда децата в света на звуците и ги учи да говорят. Основната цел на Марина е да покаже на повече родители, че времето с децата може да бъде прекарано по качествен начин, като едновременно с това да бъде приятно и полезно. В личен план нарича себе си колекционер на щастливи моменти и активен участник в живота на децата си.
Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:
Facebook: MariNa Todorova
Instagram: happykidsactivities

TOP