Космос за всички сетива

Д

ецата използват сетивата си, за да обследват заобикалящата ги среда. Освен познатите 5 сетива – вкус, обоняние, зрение, слух и допир, хората имаме и вътрешни сетива, като баланс, позиция и движение.

Сензорните игри се различват от стандарните игри, с това, че се набляга на сетивността, което увеличава преживяванията на детето. Този тип игри развиват научното мислене, като включват критично мислене, експерименти, хипотези, изследване и наблюдение на резултата.

Ето част от ползите:

  • Фина моторика: стимулира детето да повдига обекти и да оформя различни текстури и материали, чрез ръцете си.
  • Координация ръка-око: детето следи с очи движенията на ръцете си, което е основата за координираното умение четене/разбиране
  • Пространствено ориентиране: умението на детето да осъзнава положението на тялото си, спрямо други обекти или как са разположени обектите един спрямо друг
  • Контрол на тялото и баланс: възможността дете да усеща къде се намират частите на тялото му в триизмерното пространство и как да балансира, за да извърши определено действие
  • Решаване на проблеми: повишаване на концентрацията и възможността за корекция на грешката
  • Развитие на речта: голям набор от думи, с които се описват различните текстури и движения, могат да обогатят речника на детето
  • Достъпни за всички: тъй като няма правилен или грешен подход към този тип игри, той може да се използва и е полезен за деца със специални нужди. Страхотно преживяване е и за деца, които обичат по-практически подход към учението.

Един от най-разпространените методи за сензорна игра е чрез т.н. сензорна маса, която подпомага разполагането на различни материали, които да ангажират едновременно различни сетивата на детето.

За нашата първа сензорна маса, избрах темата Слънчева система, което беше и първата среща на Кай с Космоса. Предложих му „космически предмети“ под различна форма, които той много бързо успя да идентифицира. За целта използвах магнитна книга Космос на Janod, тъй като тя предоставя възможност за изграждането на над 18 космически обекта (кораби, астронавти, ракети, спътници, станции и тн.), както и безброй сцени от извънземното пространство.

Преживяването беше уникално за цялото семейство и силно го препоръчвам за всяко дете. Кай беше запленен и дори след основната едночасова игра при масата, често през деня ме насочваше обратно към нея, за да ми показва различни елементи.

 

 

 

Магнитна книга Космос можете да намерите тук:

 

За автора

Ивелина Петкова е бранд дизайнер и маркетинг консултант. Създател на FRICHIC – един от първите лични модни блогове в световен мащаб, с който полага основите на модното блогване в България. Обича да създава съдържание с разпознаваема естетика и да говори искрено за темите, които я вълнуват – дизайн, мода и майчинство.
Вижте още от Ивелина:
TOP